Облекчават условията за настаняване в социалните жилища в Русе

Промени в Наредбата за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социални жилища” внесе кметът на Община Русе Пенчо Милков. Целта е да се да се облекчи условието за ползване на този вид жилища, което ще разшири кръга на лицата, които могат да кандидатстват.

Социалната услуга е предназначена за уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението, както и други групи в неравностойно положение на територията на община Русе, които ще се настаняват в жилищна сграда, изградена по европейски проект в жк „Родина“. Понастоящем са свободни 9 апартамента – 5 двустайни/един от тях е за хора с увреждания/, 3 тристайни за хора с увреждания и 1 едностаен, които следва да бъдат предоставени за ползване на лица от уязвими групи.
През 2022 г. са подадени 65 заявления за ползване на услугата. От тях настанени са 23 кандидати, петима са в списъка на чакащите/домакинства, а останалите 37 не отговарят на условията на чл. 6 и чл. 9 от Наредбата.
Съгласно чл.9, ал. 1 от наредбата, право да кандидатстват за ползване на социалната услуга „Социални жилища”, имат български граждани и техните семейства/домакинства, които отговарят едновременно на следните условия:

  1. не притежават жилище, вила, идеални части от такива имоти, нямат учредено в тяхна полза право на строеж или право на ползване върху такива имоти;
  2. не притежават незастроен поземлен имот, предназначен за жилищно или вилно строителство, идеални части от такъв имот или право на строеж върху него;
  3. не са отчуждавали имоти по т. 1 и т. 2 на други лица през последните пет години преди подаването на заявлението;
  4. не притежават повече от едно моторно превозно средство, с изключение на тези, собственост на инвалиди, ползващи преференции при внос на леки автомобили, земеделски земи и гори и други недвижими нежилищни имоти. Лицата отговарят на изискването ако моторното превозно средство е с дата на първа регистрация над 10 години преди подаване на заявлението.
  5. имат доход на член от семейството/домакинството под размера на линията за бедност за страната, определен с акт на Министерския съвет месечно през последните дванадесет месеца, с изключение на лицата по чл. 6, ал. 1, т. 3 от настоящата наредба;
  6. имат настоящ адрес в община Русе през последната година преди подаване на заявлението;
  7. не са се самонастанявали в общински или държавни жилища, включително застрашени от самосрутване и освидетелствани по установения ред, освен ако не са изтекли повече от десет години от освобождаването на жилището;
  8. не обитават общинско жилище или жилище, собственост на търговско дружество, в което работят.

Поради нивата на инфлацията през 2021 г. и 2022 г. и увеличението на доходите, голяма част от кандидатстващите за ползване на услугата лица не отговарят на изискването за доход. Предложението е да се промени изискването за максимален доход от размера на линията за бедност за страната /за 2022 – 413 лв., за 2023 – 504 лв./ в размер на минималната работна заплата, която понастоящем е 710 лв.

Exit mobile version