Областният управител с обръщение към русенци, кметът с апел към фирмите

Обръщение към жителите на Русенска област направи тази вечер областният управител Галин Григоров. То е провокирано от въведените по-строги мерки за недопускане на разпространението на заболяването COVID-19, обявени следобед от Националния оперативен щаб и правителството. Кметът Пенчо Милков пък отправи апел към работодателите за осигуряване на средства за защита на работниците и служителите.

Ето и обръщението на областния управител:

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ РУСЕ,

 Преди броени минути във връзка с обявеното извънредно положение на територията на страната бяха въведени още по-строги мерки за недопускане разпространението на заболяването COVID-19!

С оглед на горепосоченото отправям апел към всички да спазват стриктно разпореждането на властите и максимално да ограничат излизанията си от вкъщи!

Скъпи съграждани,

Всичко това се прави с една единствена цел – запазването на Вашето здраве! Благодаря Ви за проявеното разбиране и вярвам, че скоро заедно ще можем да се върнем към нормалния за всички ни ритъм на живот!

Моля Ви да бъдете отговорни граждани на Република България и да не се поддавате по никакъв начин на непроверена и спекулативна информация. Уверявам Ви, че компетентните институции правят всичко възможно по силите си за справяне със създалата се ситуация!“.

От своя страна община Русе призова фирмите от региона да се погрижат за своите работници и служители, като им осигурят необходимите средства за противоепидемична защита чрез ресурса, с който разполагат. Сред вариантите са:

– въвеждане, при възможност, на дистанционна работа или променливо работно време, според препоръките на ИА „Главна инспекция по труда“ и Министерството на труда и социалната политика;
– ограничаване струпването на хора и, при възможност, обособяване на нови работни помещения или поставянето на вътрешни прегради.

Особено внимание трябва да бъде обърнато за защита на хората от уязвими групи – бременни, хора с увреждания, хронично болни, хора над 60 години, както и жени в ин-витро процедури. От администрацията призовават фирмите да използват капацитета на службите по трудова медицина, с които имат договори, за да определят мерки за минимизиране на риска от заразяване, съобразно нуждата и спецификата на всяка организация.

Exit mobile version