Областният реши: Консултациите за РИК-Русе ще бъдат в събота

На 06.08.2022 г. /събота/ от 11.00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще се проведат консултации за назначаване на Районната избирателна комисия /РИК/ за предстоящите на 2 октомври избори за Народно събрание. Консултациите ще бъдат водени от областния управител Анатоли Станев.

Към момента техническо-организационният процес по подготовката на изборите в региона протича безпроблемно, съобщиха от областна администрация. Съблюдава се спазването на всички срокове спрямо указанията на Министерски съвет и Централната избирателна комисия, като същевременно на място се решават възникналите казуси.

Поканени за участие са всички парламентарно представени партии и коалиции, като в консултациите могат да участват и други партии, които не са парламентарно представени.

Консултациите ще се проведат в условия на публичност и откритост с присъствие на граждани и медии според капацитета на залата и при спазване на противоепидемичните мерки.

Важен срок е, че до 15.30 часа в петък представителите на парламентарно представените партии трябва да изпратят или депозират в деловодството на Областната администрация писмено предложение за състава на РИК и нейното ръководство, списък с резервните членове, както и изискуемите документи съгласно чл. 60, ал.3 и ал. 4 от Изборния кодекс и Решение № 1198-НС/02.08.2022г. на ЦИК, а именно:

Припомняме, че назначаването на Районната избирателна комисия става от Централната избирателна комисия след проведени консултации с партиите и коалициите. Централната избирателна комисия назначава съответната Районна избирателна комисия за всеки район до 50 дни преди изборния ден, тоест очакванията са най-късно до 12-и август финално да се знае състава на комисията.

Текстът на обявлението за консултации може да прочетете на следния уеб адрес: https://ruse.egov.bg/wps/portal/district-ruse/home/announcements/consult_rik2022.

 

Exit mobile version