Областният на Русе недоволен от бавната обработка на тировете на Дунав мост в Гюргево

Спешни мерки за справяне с километричните задръствания от чакащи камиони при ГКПП „Дунав мост“ при Русе поиска областният управител Анатоли Станев от румънския посланик в София Бръндуша Предеску. Той се срещна с нея и с посланика на България в Букурещ Радко Влайков заедно с изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Станев настоява за засилване скоростта на обработка на камионите от румънска страна. Вече втора седмица работят всички налични трасета за камиони на вход Румъния. Осигурени са пет ленти за тировете, като самият граничен контрол се осъществява на две гишета. Проблемът обаче е, че все още работят едва два от общо четири предвидени кантара. Третият кантар все още е в тестов режим и не функционира постоянно, а четвъртият кантар е в процес на изграждане.

Според областния управител усилията на институциите от двете страни на реката трябва да бъдат фокусирани върху предприемането на краткосрочни мерки за решаването на проблема.  „Изграждането на втори мост над реката при Русе и построяването на буферни паркинги е крайно необходимо. Лошото е, че това са дейности, които отнемат много време, а ние не разполагаме с такова. Живеем в Европейския съюз, това, което се случва тук не е редно“, допълни заяви Анатоли Станев. В следващите седмици се предвижда той да се срещне на място с румънските власти в Гюргево..

Exit mobile version