Областната управа с щедър жест към селска читалищна библиотека

Седмица преди предстоящите Коледни и Новогодишни празници експерти от Областна администрация Русе зарадваха жителите на ценовското село Белцов. Те дариха 238 книги на Народно читалище „Пробуда 1922“. Книгите, които са от личния фонд както на областния управител Галин Григоров и на голяма част от експертите в администрацията, бяха приети лично от кмета Боряна Георгиева, която е и председател на читалищното настоятелство, и от библиотекарката Тина Братоева.

Книгите са на разнообразна тематика – от приказки и приключенска литература до най-обичаните произведения от български автори. Сред тях са стихотворенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, Дора Габе, Христо Смирненски и Пейо Яворов. Има също заглавия като „Одисея“, „Илиада“ и „Енеида“, както и произведения на съвременни автори. Към момента библиотеката на читалището в Белцов разполага с малко над 6000 тома книги.

Въпреки ситуацията, породена от COVID-19, от културната институция са създали организация със заявки за желаните от читателите книги. Те се подготвят от читалището и се дават на входа.

Подобно дарение беше направено в началото на месец август и на читалището в Тетово, където Областната управа в Русе дари над 200 книги.

 

 

Exit mobile version