Обезвредиха снаряда в ателието на антикваря на ул.“Александровска“  /ВИДЕО/

Снарядът, заради който днес по обед отцепиха главната улица „Александровска“ в Русе, се оказа действително необезопасен. Както Русе Медиа писа, сигналът за боеприпас, който може да се взриви, бе подаден по обед от собственик на антикварен магазин в района. Боеприпасът е бил в обекта, оборудван като ателие за татуировки.

Мъжът е закупил 30-сантиметровия снаряд вчера от непознати, които, по думите му, са го предложили за 15 лева. След консултация с приятели обаче се усъмнил, че боеприпасът не е обезопасен. Притеснен, той е подал сигнал на тел.112. На място веднага са изпратени екипи на полицията, които да отцепят района. Евакуирани бяха и хората, които живеят в съседните сгради до антиквариата, и работещите в магазините.

Към 16 часа пристигнаха екипи на пожарната и Спешна помощ, а малко след тях и специалисти по взривни вещества от СОБТ – МВР, който да обезопаси боеприпаса. Районът бе отцепен на още по-голям периметър заради опасност от евентуална взривна вълна. Екипът от двама души влезе в антиквариата, където облече защитните костюми и изнесе снаряда в специална раница. Той бе натоварен в микробуса на ДОТИ, след което операцията приключи. Предстои да му бъде направена експертиза. Собственикът на антиквариата трябваше да даде писмени обяснения пред органите на реда. Преди това той сподели, че не е очаквал подобно нещо.

„Не съм го поръчал, случаен човек го носи, продава стари неща. Най-вероятно е от войната, щях да си го сложа за украшение. Докараха го с една чанта, купих го и това  Закупих снаряда и се оказа, че е истински, още не се знае дори. Може пък и да не, това е положението“, разказа мъжът.

Случаят е докладван на прокуратурата, образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Exit mobile version