Обвиняемият Гарабед:Михаил ме заплаши с пистолет,не исках да участвам /ВИДЕО/

Двамата обвиняеми за отвличането, грабежа и убийството на Еранухи Пехливанян – Михаил Михов и Гарабед Веринян, остават за постоянно в ареста, реши Окръжният съд в Русе. Съдия Петър Балков прие исканията на Окръжна прокуратура за най-тежката мярка за неотклонение, изложени от окръжния прокурор Георги Георгиев и прокурор Пламен Петков. Мотивите са, че и за трите престъпления се предвижда затвор, като за убийството присъдата може да бъде от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

В обясненията, дадени от двамата обвиняеми, има противоречия по отношение на това кой е инициаторът и кой е извършителят на убийството. Това предстои да се изяснява – кой е извършител и кой помагач, но и двамата са съпричастни към престъпленията, казаха от прокуратурата.

Докато Михаил Михов запази мълчание, другият обвиняем Гарабед Веринян направи изявление пред съда, в което изрази съжалението си за случилото се. „Много съжалявам от дъното на душата си, че нямах възможност да спася живота на госпожата. Беше под формата на заплаха за живота ми. Той /Михаил-б.а./ насочи оръжие, пистолет, към мен. Каза, че вечерта ще отиде да убие жена ми, детето ми, майка ми. Изказвам съболезнования на близките на жената, ще съдействам на разследването изцяло“, каза обвиняемият.

Той отрече да е участвал във физическото убийство на Еранухи Пехливанян, както и да е знаел какво е замислил съучастникът му. Според думите му, Михаил често го молел да го кара с колата. Когато разбрал, че иска да ограбят жената, се опитал да го разубеди, като му обяснил, че я познава. Но Михаил, според твърденията му, го заплашил с боен пистолет „Макаров“.

От прокуратурата отказаха да коментират дали сред веществените доказателства действително има пистолет и дали версията на Гарабед се потвърждава от събраните по делото на материали. Прокурор Георгиев обясни, че работата по случая продължава и в момента.

Защитникът на Гарабед Веринян – адвокат Миглена Ангелова, помоли за по-лека мярка за неотклонение заради чистото съдебно минало на обвиняемия и съдействието, което е оказал на разследването. Именно с негова помощ е разкрито престъплението, а и той е изразил съжаление за стореното.

Обратно на това, защитникът на Михаил Михов – адвокат Емил Тодоров, подкрепи искането на прокуратурата за постоянен арест. Мотивите му бяха, че с оглед обществения отзвук и за да се избегнат спекулации, че подзащитният му може да упражни намеса при събирането на доказателства, е по-добре засега да остане в ареста. Запазва си правото да обжалва, ако се появят нови обстоятелства. Михаил Михов каза единствено, че оставя на съда да реши за мярката.

И двамата защитници, след като чуха решението на съда, заявиха, че няма да обжалват постоянния арест.

Exit mobile version