Нощта на учените 2022 в Русенския университет като празник на науката и на духа /2 част/

След проведените събития от блоковете К-ТРИО за всички и К-ТРИО състезания от програмата на Нощта на учените 2022 в Русенския университет, които споделихме с вас в Репортаж 1, имаме удоволствието да съпреживеем заедно отзвука от инициативите в един от най-емоционалните блокове от събития – К-ТРИО за деца. Именно чрез тези събития Европейската нощ на учените, като общоевропейска инициатива, постига в най-голяма степен мисията си – за разкаже за науката и нейните постижения на достъпен език и максимално да я доближи до човешкото ежедневие, като едновременно с това запали неподправен интерес и научно любопитство.

На гостоприемната територия на Русенския университет се състояха три събития в този блок: Учен за един ден, Панелна дискусия с участието на ученици от средни училища в Русе и Детско шоу с демонстрации на професионални клубове на университета.

Събитието УЧЕН ЗА ЕДИН ДЕН е традиционно за Русенския университет. На него университетските лаборатории широко отварят вратите си за любознателни ученици от средните училища в Русе, като ги правят съпричастни към най-иновативните си идеи и разработки. Макар че диалогът университет-средно училище е обичайна добра практика за Русенския университет със синергични ефекти за двете страни, в Нощта на учените срещите на творците на наука с бъдещите изследователи носят особено очарование и нерядко определят кариерната ориентация на подрастващите. В тазгодишното издание на Нощта интересът на повече от 100 ученици беше предизвикан от лабораториите по Електроника, по Промишлени комуникации и безжични технологии и по Цифрови послойни енергийни системи, като техните ръководители и сътрудници  се раздадоха без остатък, за да задоволят младежкото любопитство.

ДИСКУСИЯТА НА ТЕМА „ПРОФЕСИИ НА БЪДЕЩЕТО“ провокира младежката страст за дебати на учениците от 3 елитни средни училища в Русе: Английска гимназия „Гео Милев“, Математическа гимназия „Баба Тонка и Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, разделени в три отбора по трима участници. Учениците изразиха мнения и позиции по една твърде актуална тема в контекста на безпрецедентното изпреварващо развитие на високите технологии и изкуствения интелект. Впечатление на журито и публиката направиха добрата подготовка на отборите, оригиналността и самостоятелността на изразяваните позиции от участниците, както и способността им за критично мислене. Дискусията протече гладко и с необходимата толерантност към чуждото мнение под умелото лидерство на председателя на Студентския съвет на Русенския университет Ангел Иванов. За журито, с членове преподаватели от участващите училища и председател доц. Калоян Стоянов, като директор на Кариерния център на Русенския университет, беше наистина трудно да откроят най-добре представилия се отбор и затова съвсем справедливо наградиха всички ученици с атрактивни ранички с логото на К-ТРИО – Учени в триъгълника на знанието.

Своеобразна кулминация и завършек на поредицата от събития в програмата на Нощта в Русенския университет постави детското шоу НАУКА ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ В АЛЕЯТА НА НОЩТА НА УЧЕНИТЕ. Повече от 20 малки участници се включиха в шоуто, което беше пълно с изненади – садене на дървета в Алеята на нощта на учените, чието начало беше поставено в Нощ на учените 2021 в Русенския университет и на територията на неговите филиали в Силистра, Разград и Видин; забавно участие в демонстрациите на професионалните клубове по Иновативни транспортни технологии и Промишлени комуникации и безжични технологии; весели игри с аниматорките от клуб „Веселяците“. Пространството пред Корпус 2 на Русенския университет се превърна в територия на искреното детско любопитство и жизнерадост, като дори най-малките участници допринесоха за успеха на събитието, поливайки новопосадените дръвчета в Алеята на Нощта на учените.

Програмата на Нощта на учените 2022 в Русенския университет съдържа още интересни събития, за които ще разкажем в последния Репортаж 3. Очаквайте!

Exit mobile version