„Нощта на Андерсен“ ще е пълна с приключения в библиотеката в Русе

На 1 април, петък срещу 2 април, събота, след двегодишно прекъсване заради пандемията от Ковид19, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще се включи за осми път в Нощта на Андерсен, посветена на  Международния ден на детската книга и изкуствата за деца. 2 април е и рождената дата на Ханс Кристиян Андерсен.

Първата Нощ на Андерсен в Европа се провежда на 2 април 2000 г. в библиотеката Ухерскохрадищске (Uherskohradišťské knihovně) в Чехия.

В Нощта на Андерсен 2022 ще се включат 16 деца от различни русенски училища. Това са активни малки читатели, според базата данни на институцията, деца – победители от викторини, конкурси, спортни състезания и др. Участниците в Андерсеновата нощ ще преминат през тайнствените зали на библиотеката, ще решават загадки, ще преодоляват препятствия и ще откриват вълшебни предмети. Те ще се срещнат с незабравими герои от приказките. Децата ще пренощуват в библиотеката, което е още едно приключение, а на сутринта ще се разсънят с йогалатеса на инструктора Деница Филева.

В организацията на събитието се включват библиотекари, доброволци и аниматори. Празничната вечеря тази година се осъществява с подкрепата на Метро – Русе, Ресторант „Тераса“,  Be Healthy – храни и напитки. За здравето на децата ще следи медицинската сестра от УМБАЛ „Медика“ Иванина Минкова, а за тяхното спокойствие ще се погрижи психологът Венета Венкова.

Тази година с „Пътешествие през приказките на Андерсен“ се открива и Маратонът на четенето в библиотеката. Началото на маратона, в 10:15 ч. в събота (2 април), ще постави Виктория Тодорова, по-известна като Мецанка Малинка.

Exit mobile version