Нов проект на Русенския университет по програмата „Науката среща регионите“ на ЕК

След одобрена апликация, Русенският университет започна изпълнението на нов проект по програмата „Науката среща регионите“ (Science meets regions) на Съвместния изследователски център (JRC) към Европейската комисия. Проектът на тема „Развитие на компетенции на политици в областта на нисковъглеродната и интелигентна мобилност в Дунавския регион“ е с продължителност една година и предвижда създаването на изследователски двойки от учени и политици от Дунавския регион, които да постигнат повишаване на капацитета за вземане на решения на местно, национално и европейско ниво по въпроси, свързани с декарбонизацията, интелигентните транспортни системи, интелигентните градове, зеления преход и др.

Новата програмна схема на Съвместния изследователски център към Европейската комисия е изключително перспективна, тъй като ангажира научния потенциал в полза на местното развитие и в отговор на конкретни потребности, идентифицирани от заинтересованите страни.

Ориентирането на проекта на Русенския университет към Дунавския регион и неговите потребности от интелигентни решения в областта на организацията и управлението на транспорта е напълно обосновано, тъй като университетът си е извоювал лидерски позиции в иновационното развитие на региона и все повече утвърждава своята роля на значим фактор при вземането на политически решения на местно и национално ниво в различни области на обществения живот.

Проектът с научен ръководител проф. д-р Велизара Пенчева и председател на научния съвет акад. Христо Белоев, дтн, е едногодишен и се осъществява в сътрудничество с Асоциацията на дунавските общини „Дунав“. С изпълнението на проекта са ангажирани учени от Русенския университет, както и изследователи от партньорски институции в страната и чужбина.

Макар и по различна програмна схема на JRC, новият проект ще надгради постигнатото по проекта за Иновационен лагер в областта на декарбонизацията на транспорта, изпълнен успешно през 2022 г. и получил висока оценка за своята резултатност от Европейската комисия.

В предстоящите 4 месеца от началото на новия проект, той ще бъде анонсиран пред потенциалните участници от целевите групи (политици на местно, национално и европейско ниво). От тях се очаква да заявят интерес към повишаване на персоналния капацитет в някоя от тематичните области на проекта (интелигентни решения в транспорта, иновативно управление на транспортни системи, компетенции за сътрудничество в областта на транспорта в Дунавския регион и др.) и ще бъдат формирани диадите от учен и политик. Следващите 3-4 месеца ще бъдат посветени на обучителна и изследователска дейност в рамките на създадените двойки. На финалния етап от изпълнението на програмата (септември-октомври 2023 г.) в Русенския университет ще се състои заключителна научно-практическа конференция, на която ще бъдат докладвани резултатите от работата на изследователските двойки в присъствието на изтъкнати представители на научната общност и управленските институции в национален и европейски мащаб.

 

 

Exit mobile version