Нов мощен разлив на гудрон на старото сметище край Русе /ВИДЕО/

Общо пет са видимите пробойни в склона на старото сметище край Русе, откъдето е избила гудроновата маса – отпадък от нефтопродукти, складирани там преди години от бившия завод „Леон Таджер“. Най- фрапиращ е разливът, който е най-близо до автосервиза.

Преди близо месец Русе Медиа разказа, че проблемът с гудрона, както всяко лято, отново се е появил и има разливи с неприятна миризма. Веднага след това общината и фирмата, която обслужваща гаранцията на рекултивираното депо, са предприели необходимите действия. Струпана е пръст, запечатвани са пробойните, а образувалата се гудронова река от около 30 метра е почистена.

Към днешна дата обаче се наблюдава изключително мощен изблик, който е повлякъл и огромни бетонни плочи, които досега задържаха и укрепваха склона. Свлякло се е и голямо количество пръст, което от своя страна е образувало своеобразна дига, която задържа гудрона в най-ниската част на склона и се е получило гудроново езеро. След подаден сигнал към дирекция „Екология и транспорт“, оттам обясниха, че знаят за текущата ситуация и са предприети необходимите действия по решаването на проблема. Припомниха, че Община Русе има отделени средства за такива ситуации, но на практика все още гаранцията за рекултивирането на депото не е изтекла, а е до 2025 г. Фирмата, която отговаря за това, е софийска, но за разлика от предни години, не изпраща хора и техника, а използва местни подизпълнители. Така още днес или утре се очаква да започне дейността по обработването на разливите.

Това обаче е временно решение, особено при все още високите температури, тъй като именно горещините активизират гудрона, който се разширява, избива и се свлича по склона надолу. Към момента единствено може да се почисти и ограничи разливът, а за трайни мерки ще трябва да се търси друг вариант, който да предотврати ежегодният проблем за хората в района.

 

Exit mobile version