Нов метод облекчава вливанията при химиотерапия на онкоболните в Русе

Процедурата ще се извършва в УМБАЛ“Канев“, заплащането е от РЗОК

Н

ов метод облекчава вливанията на медикаменти при химиотерапия на онкоболните в Русе и региона, съобщиха на пресконференция в УМБАЛ „Канев“. Става дума за поставянето на порт за постоянен венозен достъп, какъвто до този момент са използвали само в София и Варна.

„Става дума за контейнер от титан, който се имплантира в областта на шията в близост до рамото. Към него има катетър от силикон, който се въвежда интравенозно под местна упойка, и оттам се правят вливанията на медикаментите. Това ще облекчи процедурите за онкоболните, при които се правят многократни вливания през периферна вена. Тъй като става дума за агресивни медикаменти, често се получават увреждания на вените, стига се и до флебит. Портът може да остане в тялото до 5 години, а през него може и да се взема кръв за изследвания, което ще спести на пациенти многократните убождания с игли и използването на абокати“, обясни д-р Милен Томов от отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Канев“.

Поставянето на порта не се заплаща от пациентите, тъй като се поема от Здравната каса. Има портове, предназначени и за деца.

Членът на борда на болницата д-р Йосиф Новаков обясни, че този нов метод се въвежда в УМБАЛ „Канев“ като част от желанието да се осигурят най-добрите грижи за пациентите, особено за най-уязвимите. Това са хората с тежки заболявания, които дълго време трябва да ползват подобно лечение, „Надяваме се така да им помогнем лечението да протече малко по-приемливо и по-щадящо за тях“, каза още д-р Новаков.

 

Exit mobile version