Нов кораб за над 6 млн.лв. обезопасява корабоплаването по Дунава

Нов кораб за над 6 млн.лв. ще обезопасява корабоплаването по река Дунав. Той пристигна на собствен ход от Варна, където е произведен, до Русе и бе посрещнат тържествено на понтон №2. Плавателният съд е закупен основно с европейски средства, като 85 на сто от сумата е осигурена по линия на Механизма за свързаност на Европа, а 1,5 млн.лв. е държавно финансиране.

Корабът, който ще носи името „Осъм“, има за задача да маркира плавателния път в българския участък по реката. По думите на изпълнителния директор на ИАППД кап.Павлин Цонев той разполага с най-модерната апаратура, с изключително модерно навигационно оборудване и нов хидравличен кран с голяма товароподемност.

„Корабът може да извършва и  хидроложки измервания. Хидроложката му техника е преносима, което означава, че измерванията могат да се правят както от самия плавателен съд, така и от малкия катер, който се намира на неговия борд. По този начин ще може едновременно да се извършват хидроложки проучвания и да се маркира корабоплавателният път“, обясни кап.Цонев.

Характерното за кораба „Осъм“ е, че той е направен по специална поръчка, с индивидуални характеристики. „Това не е да отидеш да си купиш „Ролс-ройс“ от магазина, това е кораб, построен по идея, предложение и изпълнение на колегите от корабостроителница „Делфин“-Варна. Всичко това е нашето виждане, със съвременното оборудване, как може да се реализира един кораб, с който да улесним корабоплаването и да отговаряме на международните изисквания“, коментира още директорът на ИАППД.

С новия хидрографски кораб, който пристигна в Русе по-рано тази година, и с маркиращия кораб Агенцията ще може да работи едновременно в целия български участък по реката. Това досега не е било възможно, а е особено важно през летните месеци, когато нивото на Дунава спада.

Следващата стъпка пред ИАППД са закупуване на оборудване за драгиране на реката, за което обществените поръчки предстоят.

Exit mobile version