Новият Общински съвет – изказвания до 5 минути и ново съдържание на комисиите

Второто си заседание ще проведе на 5 декември новият Общински съвет в Русе. На него ще бъдат взети няколко важни решения, свързани с правилника за работа на местния парламент и постоянните комисии.

Едно от предложенията на председателя Иво Пазарджиев е за намаляване на броя на заместниците му – досега те бяха петима, а сега ще бъдат двама. По-интересни са промените обаче в правилника, който ще бъде внесен от председателя на временната комисия Александър Неделчев. За да може съветниците да представят по-подробно вижданията на своите групи, се иска времето за изказване по важни за обществото въпроси да се увеличи от 3 на 5 минути. Предлага се и промяна за внасяне на питания от старейшините – досега това се прави не по-късно от 48 часа от началото на заседанието, а желанието е срокът да бъде не по-късно от три работни дни преди началото на заседанието на ОбС. Това ще позволи на общинската администрация да дава по-изчерпателни отговори на поставените питания.

Ново съдържание ще имат постоянните комисии на Общинския съвет. Те отново ще бъдат 11 на брой, но с изменени и допълнени функции. Новата комисия по икономика, инвестиции, земеделие и туризъм ще обедини досегашните комисии по Икономическа и инвестиционна политика и по Земеделие и екология. Екологията ще бъде отделена в специална комисия, за да се решават целенасочено наболелите проблеми за русенското гражданство. Комисията по териториално и селищно устройство става Комисия по устройство и строителство, а Комисия по образование и наука вече добавя и иновациите към дейността си. Сериозна промяна в задачите ще има досегашната Комисия по комунални дейности, която вече става Комисия по комунални дейности, транспорт и безопасност на движението. Без промяна остават комисиите по бюджет и финанси, по здравеопазване и социална политика, по култура и религиозни въпроси,  по младежта и спорта, по законност, обществен ред и сигурност и по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Ще се върне и старата практика заседанията на комисиите да се излъчват, но това ще става по нов начин – пряко чрез интернет страницата на Общински съвет – Русе.

Exit mobile version