Новият кораб „Искър“ ще се грижи за целогодишното плаване по Дунава /ВИДЕО/

Церемония по именуване на новопостроен маневрен кораб „Искър“, който попълва флотата на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав, се състоя днес на понтон 8 в Русе. В присъствието на министъра на транспорта Николай Събев и изпълнителния директор на ИАППД Павлин Цонев кръстницата Анета Ангелова разби символично бутилка шампанско.

Министър Събев отново подчерта колко е важна реката за развитието на региона и за свързаността на България. „Ускоряваме стъпките към реално изпълнение на мерките, набелязани по проекта Fast Danube. Съвместно с Румъния ще търсим европейско финансиране, с което в следващите няколко години да създадем нормални условия за корабоплаване по Дунав повече дни в годината и с по-голяма товароподемност на корабите“, каза той. Предстои да се създаде българо-румънска структура, която да кандидатства с общ проект за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа.

„Искър“ е последният компонент от драгажната техника на Агенцията, с която тя вече ще може самостоятелно да изпълнява дейностите по удълбочаване на реката. Очаква се, след провеждане на необходимите обучения на екипажа за технологията на изпълнение, първите реални драгажни дейности да започнат още през лятото. Поддържането на корабоплавателния път през цялата година значително ще повиши икономическата ефективност на флотите, работещи на река Дунав.

Маневреният кораб „Искър“ е доставен в рамките на проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Той е построен в Гюргевската корабостроителница и е част от състав, който включва още понтон, шалан и драга, с които ИАППД ще може да изпълнява самостоятелно корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав.

През последните 10 години Агенцията обнови своя флот благодарение на успешно реализирани проекти за над 45 милиона лева, привлечени по оперативните програми в сектор „Транспорт“ и Механизма за свързване на Европа. Благодарение на европейското финансиране за поддържането на корабоплаването в българския участък на реката се грижат моторен кораб „Дунав 1“, хидрографен катер и моторен кораб „Осъм“, както и най-стария кораб във флота на ИАППД – моторен кораб „Вит“ .

Любопитна подробност е, че преди 100 години е създадената първата Българската пристанищна служба. Първите три кораба носят имената „Искър“, „Осъм“ и „ Вит“, а днес във флота на ИАППД корабите имат същите имена и работят по една от своите основни цели – поддържане и подобрение на плавателността на Дунава.

Тържествен водосвет и освещаване на новото плавателно средство направи отец Йордан от храм „Свети Георги“. За доброто настроение на гостите се погрижиха прекрасните деца от Фолклорен танцов ансамбъл „Русчуклийче“, с ръководител Нели Гарвалова при Общински детски център за култура и изкуство.

Exit mobile version