Новият директор на РЗИ-Русе встъпи в длъжност, ще привлича млади кадри

Новият директор на Регионалната здравна инспекция в Русе доц.д-р Александър Парашкевов /в средата на снимката/ днес встъпи официално в длъжност и се срещна с областния управител Анатоли Станев. Подобряването на условията за работа в РЗИ и привличането на повече млади кадри в системата ще бъдат сред основните приоритети на доц. д-р Парашкевов, съобщиха от областната администрация. Досегашният директор на РЗИ д-р Искра Генева става заместник на доц. Парашкевов.

Намеренията на новия ръководител е да осъществи дългогодишната идея за обединяването на различните структури на РЗИ в една сграда – на бившата Военна болница. Сега 92-мата служители на институцията са разпръснати в четири сгради. Това затруднява работата на персонала и обслужването на гражданите. „Все пак РЗИ е структура на изпълнителната власт. Недопустимо е да бъде в бараки“, коментира доц. Парашкевов. Ще се работи и за повишаване на заплатите в институцията, тъй като към момента средното нетно възнаграждение е около 1000 лв. Предвижда се закупуване на ново оборудване за лабораториите на РЗИ.

Новият директор бе избран след конкурс, в който са участвали и двама дългогодишни специалисти в РЗИ. От областна администрация припомнят и биографията му. Той е роден през 1962 г. в с. Щръклево. Средното си образование получава в СУ „Христо Ботев“, а след това завършва медицина в Медицинския университет във Варна през 1989 г., след което през 1995 г. придобива специалност по хирургия. Началото на лекарската си кариера поставя във Военната болница в Русе, където работи до самото ѝ затваряне през 2001-а. Междувременно придобива и специалност по пластична хирургия През 2010-а завършва „Здравен мениджмънт за ръководители на лечебни заведения“, като през 2012 и 2015 г. защитава и придобива образователно-научна степен „доктор на медицинските науки“ и „доцент“ към ВМА. Между 2018-а и 2019-а е изпълнителен директор на Университетската болница „Канев“-Русе, след което става за около година посланик в Пакистан.

Във Военномедицинска академия е бил зам.-началник на лечебното заведение и началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране /ВМОБР/ към ВМА, като в последните шест години доц. Парашкевов е част от Тренировъчен център на специализираното звено. Той е и преподавател по медицина на бедствените ситуации. Участвал във военни мисии, работил е като лекар на взвод в Кербала. Бил е и медицински съветник на командващия в Хърватска, за Босна и Херцеговина. Същевременно по поръчение на българското правителство заминава за Хаити след земетресението през 2010-а, при което живота си губят около 200 000 души. Там той остава близо два месеца и половина, където освен като лекар, прилага и знанията си за управление на кризи. Той е и полковник от Българската армия. През 2010-а става медик на годината.

 

Exit mobile version