Новите инвеститори на Летище Русе представят днес намеренията си в общината

Община Русе ще предложи на общинските съветници да учредят безвъзмездно право на ползване върху недвижим имот – частна общинска собственост, находящ се в с. Щръклево, община Иваново, за срок от 10 години. Това е свързано с инвестиционното намерение за развитие на Летище Русе, като днес от 15 часа инвеститорите ще дадат пресконференция, на която ще обяснят подробно намеренията си.

Инвестиционното намерение (вх. № 30-13350-1), касаещо намерение за доизграждане и сертифициране на Летище Русе и превръщането му в модерно регионално летище е постъпило на 08.12.2022 г. в деловодството на Община Русе. Вносители са дружествата „СТРОЙПРОЕКТ“ ЕООД и „ЩРАПЛАН“ ЕООД.

Дружествата, подали заявлението, са декларирали, че намерението им е да създадат проектно дружество, което да предприеме фактически действия по създаване на възможност Летище Русе да бъде сертифицирано за обслужване на граждански полети на авиацията с общо предназначение, а в последствие и за полети за превоз на пътници и товари.

Представена е концепция за развитието на дейността на летището, която предвижда три етапа, които следва да бъдат изпълнени последователно във времето, за да бъде постигната крайната цел – възстановяване на експлоатационната годност на летището, а именно: I-ви етап – дейности по лицензиране на летище Русе; II-ри етаппривеждане на пистата за излитане и кацане в съответствие с код 4С на ИКАО; III-ти етапподобряване на условията за въздушен търговски транспорт на летището.

За всеки от предложените етапи вносителите са описали конкретните дейности, които следва да бъдат извършени за успешното реализиране на поставената цел, а именно:

За Етап I:

За етап II:

За етап III:

С писмо общината е уведомена, че лицата, проявили инвестиционен интерес, са регистрирали съвместно дружество – „ЕЪРПОРТ РУСЕ“ ООД – ЕИК 207216344, със седалище и адрес на управление: гр. София, ул. „Будапеща“ № 68, ет. 1, ап. 3, представлявано от Георги Димитров Налбантов.

Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ), (чл. 43, ал. 2) Граждански летища са:

  1. летища за обществено ползване, за обслужване на международни и вътрешни превози, за обслужване на търговски операции с въздухоплавателно средство и други услуги, срещу заплащане;
  2. международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение;
  3. летища за обслужване на авиация с общо предназначение срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане;
  4. летища за обслужване на полети, различни от търговски въздушен превоз, с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане; ограничението за максимална излетна маса не се отнася за вертолети.

Към настоящия момент Летище Русе е регистрирано единствено за полети, различни от търговски въздушен превоз, с въздухоплавателни средства с максимална излетна маса под 5700 кг., което препятства възможността същото да се експлоатира от въздухоплавателни средства, по-големи от посочените.

Следва да се посочи, че в интерес на местното население е не конкретната инвестиция и извършването на ремонтни дейности на летището, а възстановяване на международните граждански полети.

За да бъде извършена сертификация на Летище Русе, позволяваща експлоатацията му от въздухоплавателни средства с тегло по-голямо от 5700 кг. е необходимо да бъдат спазени изискванията на ЗГВ и извършени процедурите по Наредба № 20 от 24.11.2006 г. за удостоверяване експлоатационната годност на граждански летища, за лицензиране на летищни оператори и оператори по наземно обслужване и за достъпа до пазара по наземно обслужване в летищата.

С оглед необходимостта да се създадат по-добри условия за ползване на инфраструктурата от местното население е целесъобразно снабдяването с удостоверение по чл. 43, ал. 2, т. 1 от ЗГВ, да се предхожда от снабдяването с удостоверение по т. 3 – а именно за летище за обслужване на авиация с общо предназначение срещу заплащане или без заплащане, както и за технологични нужди на собственика без заплащане.

За издаване на удостоверение за експлоатационна годност на граждански летища, както и за издаване на лиценз на летищни оператори и оператори по наземно обслужване по чл. 43, ал. 2, т. 1 и 2 от Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ), е необходимо да бъдат извършени следните дейности, които съответстват на предвидените от инвеститора дейности в първия етап на инвестиционното намерение:

По предварително пазарно проучване извършено от Община Русе към декември 2021 г. посочените дейности, без в тях да се включват текущите ремонти и изготвяне на генералния план на летището са били с прогнозна стойност 2 665 000,00 лв. Изброените дейности могат да бъдат извършени от лице, притежаващо ограничено вещно право на ползване в имота.

Останалите дейности предвидени в представеното инвестиционно намерение могат и следва да бъдат извършени единствено от лице, притежаващо право на строеж в имота и то едва след приключване на устройственото планиране за имота, доколкото учредяването на право на строеж следва да бъде предшествано от изработването на Подробен устройствен план, респ. наличието на Генерален план на летището в съответствие с изискванията на чл. 46, ал. 2 от ЗГВ. Учредяването на посоченото ограничено вещно право ще бъде предмет на бъдеща процедура и то при изпълнение на горепосочените условия.

Данъчната оценка на правото на ползване на имота за срок от 10 години е в размер на 1 698 839,40 лв.

Предложението на общинска администрация е да бъде учредено безвъзмездно право на ползване върху имота, представляващ Летище Русе, като договорът за учредяване на правото бъде сключен с тежест ползвателят със свои сили и средства да се снабди с удостоверение за експлоатационна годност на граждански летища по чл. 43, ал. 2, т. 3 от Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) в срок до 12 месеца от сключване на договор и в срок от 24 месеца.

Въпросът за възстановяване на търговските пътнически полети на Летище Русе е от широк обществен интерес за местното население, като е от изключителна важност да бъдат предприети своевременно действия по разрешаване на въпроса за неговото ползване.

Exit mobile version