Новите е-услуги в общината ще се ползват само с електронен подпис

Нови 63 административни услуги в Община Русе вече могат да се заявят електронно, за да се улеснят гражданите, съобщиха от администрацията. За да се ползват обаче, има три изисквания – потребителят да има инсталиран квалифициран електронен подпис (КЕП) или квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП), да притежава профил в системата за сигурно електронно връчване и да има инсталирана програма Acrobat Reader. Едва след изпълнението на тези условия, може да се влезе в системата и да се направи заявка.

Новите услуги са различни – издаване на удостоверение за настоящ адрес; издаване на удостоверение за семейно положение; заверка на документи по гражданско състояние за чужбина. Включени са също разглеждане и одобряване на инвестиционни проекти, по които се издава разрешение за строеж; издаване на удостоверение за декларирани данни; вписване на сдруженията на собствениците в общинския регистър. По електронен път може да се издава и карта за безплатно паркиране на МПС, обслужващи хора с трайни увреждания и използване на улеснения при паркиране.

До момента в Община Русе се извършват над 130 административни услуги, като част от тях се предлагат електронно –записването в училища, детски ясли и градини, справка и заплащане на местни данъци и такси и други задължения. Планира се поетапно да се въвеждат още услуги, като до месец и заплащането им ще може да се извършва електронно.

Exit mobile version