Нова заповед: Всички с маски извън дома си, няма указания за вида им

Поредна заповед, този път свързана с маските, издаде днес здравният министър Кирил Ананиев. Тя изисква всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, да имат поставена защитна маска за лице.

Контролът по заповедта се възлага на органите на МВР, но няма специфични указания за вида на маските. Този вид защитни средства все още не се намират лесно, а изискването буди известно недоумение сред хората, тъй като според лекарите носенето на стандартна защитна маска не пази от заразяване с новия коронавирус. От нея има смисъл само като средство да не се предаде вируса от заразен на здрав човек.

От здравното министерство обясниха, че мярката е с цел защита здравето на гражданите и съответно ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, която представлява тежка извънредна ситуация в национален и световен мащаб.

„Последиците от несвоевременното прилагане и от всяко забавяне на изпълнението на противоепидемичните мерки ще доведат до значителни или трудно поправими, включително и непоправими, вреди за живота и здравето на хората“, се казва още в заповедта на министър Ананиев.

Exit mobile version