Нова автоматизирана станция дава надежда за тока на Мартен и Сандрово/ВИДЕО/

Нова автоматизирана станция дава надежда за жителите на Мартен и Сандрово най-после да имат нормално електрозахранване. След серия протести и затваряне на пътя Русе-Силистра, днес енергодружеството достави в Индустриалния парк съоръжението, което до края на ноември трябва да заработи с пълна мощност. Така проблемът на хората с постоянното прекъсване на тока се очаква най-после да бъде решен.

Възловата станция на практика представлява фургон с апаратура, която осъществява връзката между подстанцията, намираща се на около километър, с електропроводите, обясни управител на ЕРП-Север Николай Николов. „Вътре също има монтирани и защити, които са директно свързани с диспечерската ни служба и в реално време ще бъде получавана информация за натоварване, изключване, като дистанционно ще могат да се включват и изключват изводите. Т.е. без да е необходимо да се чака посещение на екип, манипулации и т.н.“, каза още той.

Николов обясни, че така захранването ще бъде по-сигурно, тъй като Мартен, Сандрово и всички на изток от тази линия ще получават много по-стабилно захранване от подстанция „Слатина“. „Надявам се с това да бъде решен дългогодишният проблем, който имахме тук, създаден с времето, и се надявам повече да нямаме оплаквания за некачествено напрежение или нанесени щети от предприятието на гражданите“, обясни той.

Инвестицията е на стойност около 400 000 лв., като цялостният проект за нова подстанция е стартирал преди близо 2 години. Тъй като се изгражда по Закона за устройство на територията, има нормативни изисквания, които да се спазят. „Става въпрос за проекти, съгласуване, избор на изпълнители, трасета, отчуждаване на имоти, промяна на предназначение там, където ще минават кабелите, сервитути“, обясни Николов.

Новото съоръжение бе огледано на място и от кмета на община Русе Пламен Стоилов заедно с кмета на Мартен Димо Тонев. Очакванията на жителите на Мартен са за по-качествено захранване, тъй като двете трасета – електропровод Мартен и електропровод Сандрово, ще бъдат отделни. Според Димо Тонев хората ще се успокоят, когато видят, че всичко вече заработи.

Пламен Стоилов благодари на „Енерго про“ за междуинституционалното партньорство, но протестиращите са били напълно прави в недоволството си. „Важното е, че тук ще бъде подобрено електрозахранването в източна посока, то ще засегне не само Мартен и Сандрово, а и Николово, където също имаме проблеми. Смятам, че това е една добра крачка за по-спокойно посрещане на зимата и изобщо хората да живеят по-добре“, каза още кметът на Русе.

Дружеството ще подмени и мрежата от електропроводи с усукани проводници. Работата ще започне след две седмици и ще продължи около две години, като се очаква да се подобри качеството на електроснабдяването и да няма проблеми с растителността, която в момента е причина за прекъсвания по мрежите.

Exit mobile version