Новаторство: „Как се пише?“ подготвя зрелостниците в социалните мрежи

Платформата „Как се пише?“ стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванайсетокласници. Под надслов „Животът няма „аУтокорект“ на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература, започва публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало. Тo е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи – Threads, част от групата на Meta.

До 17 май, когато ще се проведе матурата по БЕЛ, на страницата на „Как се пише?“ в Threads – https://www.threads.net/@kaksepishe, всеки ден ще бъдат публикувани правила и въпроси по формата на ДЗИ. Съдържанието ще бъде съобразено с актуалните за зрелостниците теми, за да не им се струва чуждо или твърде абстрактно, а подготовката да става неусетно.

Кампанията стартира със серия от образни материали, предвидени както за онлайн, така и за офлайн комуникация. Известни писатели, артисти и инфлуенсъри също застават зад каузата на „Как се пише?“.

Мотивацията на инициаторите е да помогнат да се преодолее непрекъснато падащото равнище на грамотност у младежите. Миналата година бе регистриран най-ниският среден успех, откакто има задължителни матури по български език и литература (БЕЛ). За пръв път резултатът слезе под 4,00, слабите оценки са почти 18% и ако тенденцията се запази, скоро средният успех ще стане наистина среден (3), обръщат внимание те.

 

Exit mobile version