Новата транспортна схема слага край на състезанията между тролеи и автобуси /ВИДЕО/

Ще има транспорт от „Дружба“ и „Чародейка“ до жп гарата, номерата на линиите са според кварталите

Новата транспортна схема на община Русе, която бе приета на последната сесия на Общинския съвет днес, слага край на състезанията между тролеи и автобуси. Този проблем е бил констатиран като един от основните недостатъци на съществуващата организация на обществения транспорт в Русе, която е от 35 години. Според унгарската консултантска фирма, работила по промените, в момента се получава струпване на превозни средства по едно и също време, след което пътниците трябва да чакат за превоз по 20 минути. Другата слабост в момента е, че разписанията започват прекалено късно сутрин и приключват вечер прекалено рано.

Разработихме различни сценарии за напасването на движението на автобуси и тролеи, обясни пред съветниците Андраш Екеш, представител на консултанската фирма “Мобилисимус”, която е специализирана в разработването на транспортни планове и стратегии. Новата схема ще осигури 75 % повече тролейбусни линии, 40 % по-голям капацитет,17 % по-добро покритие.

Осигурява се по-добра свързаност между централните части на града и крайните квартали, като ще има обиколни линии с повече тролеи по-рано сутрин и до по-късно вечер. Включени са нови точки в маршрути, а в кварталите „Дружба“ и „Чародейка“ се решава проблемът с придвижването до Централна жп гара. Тролеите от „Дружба“ и „Чародейка“ ще тръгват през 3-4 минути, а отделно ще има нови автобусни линии между двата квартала. Те ще бъдат свързани и с индустриалните зони чрез експресни линии.

Новата номерация на линиите всъщност е логична, обясни Андраш Екеш. Номерата със 70 потеглят от „Дружба“, 80 – от „Чародейка“ , 90 – от КАТ. За да се определи оптималното разписание, ще бъдат направени няколко теста, а синхронизацията на отделните линии ще осигурява в общите им части да има транспортно средство на 2-3 минути.

По отношение на малките населени места, взети са предвид желанията на хората там и най-ранният транспорт ще тръгва в 5 часа, а най-късният ще бъде в 22 часа.

Зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански разясни, че новата транспортна схема ще започне да функционира реално от момента, когато има нови договори с превозвачите. Тъй като дружеството „Общински транспорт Русе“ вече има и лиценз за автобусен превоз, то най-вероятно ще поеме не само тролейбусните, но и част от автобусните линии. За да може да се реализира транспортната схема, са нужни съответните превозни средства. Вече са закупени 17 тролея от Чехия и Швейцария, като общината кандидатства за закупуването на още 20 тролейбуса и 15 електробуса. Ако няма проблеми и обществените поръчки минат без обжалване, срокът за доставката на новите превозни средства ще бъде между 6 и 8 месеца. Така новата транспортна схема може да стане реалност за жителите на Русе най-рано през лятото на 2020 г.

Exit mobile version