Николово се вдигна срещу тировете и схемата със свалените номера /ВИДЕО/

Спонтанно жителите на село Николово снощи излязоха на протест заради преминаващия трафик от тирове. Главният път, който минава през населеното място, бе блокиран от 18.30 до 21 часа. По време на протеста са спирани единствено тировете, а леките автомобили, автобуси и лекотоварни превозни средства са били пропускани. Хората се оплакват, че къщите им вече са нацепени от вибрациите на тежките камиони, има и опасност от пътни инциденти.

Въпросът е поставян нееднократно и на вниманието на кмета на Община Русе, като е бил поет ангажимент да се разгледа ситуацията на комисия по безопасност за движението и евентуално да се сложат забранителни знаци за преминаване на камиони над 10 тона. По време на протеста са спирани единствено тировете, а леките автомобили, автобуси и лекотоварни превозни средства са били пропускани.

Другият проблем, срещу който жителите на Николово негодуват, е свързан с румънските шофьори. Те са въвели практиката при струпване на големи опашки за Дунав мост да използват този път като алтернативен маршрут. Те махат регистрационните си номера, за да не бъдат засечени от тол системата и да им бъдат наложени санкции на границата за неспазване на маршрута. Едва когато стигнат до Мартен, ги слагат, използват да минат през обръщалото на зона „Тегра“, където няма чакащи камиони, и се пререждат на опашката.

„Ако стане инцидент на пътя, а камионът е без номер, от кого ще се търси отговорност“, казват хората и кметът Златан Ванев.

Ако тази вечер отново има големи струпвания на камиони и трафикът се пренасочи през Николово, жителите на селото отново ще излязат на протест. Кметът на Николово Златан Ванев също подкрепя хората си, а какво казва още по темата – вижте във видеото.

Exit mobile version