Николово и100-годишната баба Ирина посрещнаха Димитровден в обновена църква /ВИДЕО/

Жителите на село Николово, сред които и100-годишната баба Ирина посрещнаха Димитровден в обновената църква „Св.Димитър“ в кв.“Липник“. Храмът бе основно ремонтиран със средства от дарители и съдействието на кмета Златан Ванев, а литургията за празника, водена лично от Русенския митрополит Наум, събра многобройни миряни.

Надка Христова е клисар в църквата от 15 години. Тя разказва, че ремонтът е бил крайно необходим, защото храмът е много стар – от 1892 г., и стените му са били напукани.“Добре, че кметът се нае, Господ здраве да му дава, и тази църква се направи. Само с дарения от жителите и от приятели. Ремонтираха покрива, до вчера боядисваха в олтара, защото искахме да посрещнем празника тук. Радвам се, че църквата е пълна, хората се радват от сърце!“, сподели Надка Христова. Тя обясни, че предстои да се направи и ремонт на иконостаса, а таванът да се обшие.

Специално за Димитровден в обновената църква дойде и 100-годишната Ирина Христова, придружавана от Тодорка Стоянова. Внукът на баба Ирина е един от дарителите за ремонта на храма. Въпреки че жената почти не излиза, днес тя влезе в църквата, за да запали свещичка и да се помоли за здраве и благополучие.

Празникът в Николово събра много гости, а особено емоционално бе участието на децата от Николово, които се включиха с рецитиране на стихотворението „Молитва“ на Иван Вазов.

 

Exit mobile version