Николай Събев: Очаквам до пролетта да облекчим трафика при Дунав мост

Министърът на транспорта Николай Събев посети граничния пункт „Дунав мост“ и ро-ро терминала, за да се запознае на място с възможностите и алтернативите за облекчаване на трафика от товарни камиони в района на граничния пункт. Той се надява да се намери решение до началото на пролетта, когато започва интензивно движение на хора и товари по европейските пътища.

След разговор със служители на  ГКПП „Дунав мост“ място стана ясно, че проблемът е с превозните средства, които са в изчакване за напускане на страната в посока Румъния. На румънска територия няма достатъчно кантари, нужно е и още едно гише на румънската митница. Министърът пое ангажимент да разговаря с румънската страна за разкриване на още два кантара на границата. От българска страна има изградени няколко трасета с кантари и обслужването става доста по-бързо.

„Ако искаме да превърнем Русе в европейски логистичен център, вратата към Европа трябва да бъде отворена. Ще бъде изработена процедура за облекчено транспортиране на товари и преминаване на пътници. Ако системата, която ще съдържа комплекс от мерки, сработи, тя ще бъде приложена и по другите гранични пунктове на страната. На този етап очакваме конкретни предложения от всички отговорни институции и браншови организации, които да бъдат включени към окончателните решения“, заяви министър Николай Събев.

Той коментира още, че в коалиционното споразумение на правителството е предвидено изграждането на четири моста над река Дунав, като единият от тях е планиран да бъде построен при Русе.

Exit mobile version