Николай: Не се предадох заради майка ми. Деян: Не мога да проумея случилото се /ВИДЕО/

Двамата получиха съответно 11 и 9 години затвор за убийството на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов

11 години затвор за Николай Василев и 9 години затвор за Деян Цветанов постанови днес в продължило повече от 7 часа съдебно заседание Русенският окръжен съд. 18-годишните младежи бяха признати за виновни за грабеж с убийство на 60-годишния таксиметров шофьор Валери Спиридонов, извършено на 14 март м.г. в село Николово. Присъдите са сравнително малки, тъй като по време на извършване на престъплението двамата са били непълнолетни – на 17 години. Максималното наказание, предвидено от закона в този случай, е между 5 и 12 години затвор.

В днешното заседание бяха изслушани и показанията на двамата обвиняеми, които си противоречаха в основни моменти. Николай отказа да дава обяснения и затова бяха прочетени показанията му от досъдебното производство. Преди това само изрази съболезнованията си към семейството на убития и каза, че чувства голяма вина. Призна, че е извършил престъплението под влиянието на наркотици, но това не го оправдава и не може да отрече какво е направил.

От показанията му стана ясно, че в деня преди убийството е употребил сериозно количество наркотици – марихуана и амфетамини, а ден преди това е взел и метадон. Това успокоявало нервите му, тъй като два дни по-рано имало опит да бъде застрелян от кола. На 13 март 14-годишният му приятел Северин, който има криминални прояви, предложил да оберат магазин. Николай звъннал на Деян и му казал да донесе маски и ножове, защото ще извършват грабеж. Деян се съгласил и донесъл шапки и голям нож. В себе си имал сгъваем. Дал големия нож на Северин, който пък го връчил на Николай. През това време му звъннал непознат номер и му поискали 3000 лв., които дължал. Срокът бил 48 часа, иначе щяла да пострада майка му. Николай живее само с нея, тъй като баща му е починал преди две години, а от няколко години тя страда от психично заболяване.

Първоначално освен Николай и Деян в грабежа трябвало да участват още двама души – Северин и Йордан, като идеята била да вземат такси, да отидат извън града, да заплашат и ограбят шофьора, след което да дадат автомобила му на скрап. Впоследствие последните двама се отказали и останали само двамата обвиняеми. Според Николай именно Деян избрал таксито, тъй като шофьорът бил възрастен и нямало да окаже съпротива. След като го накарали да отиде до задънена уличка в Николово, Деян издърпал шофьора навън и започнал да му нанася удари, а след като мъжът започнал да вика за помощ, отново Деян го намушкал с ножа. Николай също започнал да го мушка с ножа и едва, когато видял кръвта по якето и ръцете си, разбрал, че е убил човек. Двамата опитали да запалят колата и да избягат с нея, но не успели. От съседната къща излязъл човек, Николай му казал да извика линейка, и с Деян побягнали, като по пътя Николай изхвърлил ножа. Преди това взели портмонето от таксито, а после си поделили парите. Тъй като не успели да намерят кой да ги прибере, до сутринта били в гората. След това се измили на чешмата и намерили приятел на Николай, който да ги вземе от Николово до Русе. Николай оставил дрехите си в колата му и се прибрал да спи. По-късно научил, че шофьорът е починал и мислел да се предаде. Не го направил, защото се притеснявал, че майка му няма да понесе новината. Вечерта бил арестуван от полицията.

Показанията на Деян, който се изправи пред съда да даде обяснения, потвърдиха част от думите на Николай ,но отрекоха категорично някои от твърденията. Деян призна, че е донесъл шапки и нож,че са се надрусали и са употребили много алкохол. Призна още, че са се разбрали двамата да извършат грабеж на таксиметровия шофьор. По думите му, когато стигнали в Николово, Николай извадил ножа и започнал да мушка мъжа в крака. На Деян му станало лошо и излязъл от колата, за да повърне. Когато се обърнал, видял, че Николай гони шофьора с ножа, а после и върху човека. Попитал го какво прави, но не получил отговор. Двамата избягали, а по-нататък разказите им съвпадат. Деян също се прибрал и легнал да спи, после се разхождал, докато дошла у тях полицията и го арестували.

„Не съм намушкал човека, не съм го убил. Ние се бяхме уговорили само за грабеж, не сме се уговаряли да убиваме някого. Наистина съжалявам много, че не успях да спра Николай“, заяви Деян.

На въпросите как точно са си представяли, че шофьорът ще им даде парите и колата си, младежът каза, че не са мислили. Смятали са, че е достатъчно да го заплашат с нож и не са се замислили какво ще правят, ако той им окаже съпротива.

В заключителната си пледоария прокурорът заяви, че двамата предварително са се уговорили да ограбят шофьора, да го завържат за дърво и да избягат с колата и парите. Преди това свидетели твърдят, че е имало реплики от страна на Николай, че иска да убие някого. Според прокуратурата Николай е намушкал таксиметровия шофьор в крака, а Деян го издърпал от колата, като му е нанесъл удари  в главата и тялото. Николай е продължил с удари с ножа в гърдите, след което шофьорът се е опитал да избяга, но е бил настигнат от Николай, който го е намушкал в гърба, а после и в тялото, при което е била засегната фатално аортата. Общо има 26 прорезно-прободни рани, като по-късно защитата заяви, че само две от тях са действително прободни. Преди смъртта си шофьорът е успял да се свърже със свой колега, на когото е казал: „Заклаха ме, умирам“.  Самият Николай ,когато е търсил кой да ги прибере от Николово, е заявил, че е направил голяма беля и е наръгал човек.

Според прокуратурата и двамата са участвали в грабежа, завършил с убийство, след предварителен сговор. Като смекчаващи вината обстоятелства бе изтъкнато чистото съдебно минало на Николай и Деян, макар да имат регистрации в Детска педагогическа стая. Прокуратурата поиска и за двамата по 11 години затвор при първоначален строг режим, като заяви, че Деян също носи солидарно вина за престъплението.

Защитата на Николай не го оправда за извършеното престъпление, но изтъкна тежкото положение в семейството му. Роден в Гърция, където майка му е заминала да работи и е останала, след като той се е върнал в България съвсем малък. След като се е прибрала, се е отключило заболяването й, което е било травмиращо за един тийнейджър, а смъртта на баща му го е довела до наркотиците. Според защитата по време на престъплението Николай е бил в състояние на временна невменяемост, както и Деян – заради дрогата и алкохола, макар това да не ги оправдава.  Като смекчаващо вината обстоятелство бе изтъкнато пълното съдействие на Николай по време на разследването.

Защитата на Деян на свой ред настоя подсъдимият да носи отговорност само за грабежа, тъй като няма категорични доказателства, че е участвал в нанасянето на рани с нож. Деян се е съгласил да участва в грабежа, но не и в убийството на човек. Затова наказанието му трябва да бъде значително по-леко.

В последната си дума пред съда Николай изрази своето дълбоко съжаление и заяви, че упреква единствено себе си за случилото се. Тревожи се за майка си и иска да вземе живота в ръцете си. Деян също изрази съжалението си, че не е успял да предотврати убийството и че още не може да проумее случилото се.

Освен двете присъди, съдът уважи изцяло гражданския иск за причинени неимуществени щети на вдовицата Лилия Спиридонова в размер на 150 000 лв., които да бъдат платени солидарно от двамата младежи. Искът на сина на убития – Тони Спиридонов, който бе на същата стойност, бе уважен само в частта му от 100 000 лв.

Засега е сигурно единствено, че защитата на Николай Василев ще обжалва присъдата. Защитата на Деян Цветанов и Окръжна прокуратура предстои да решат това в определения от закона 15-дневен срок.

Чуйте какво казаха след решението на съда обвинителят от Окръжна прокуратура-Русе Радослав Градев, защитникът на Деян Цветанов – адвокат Людмил Павлов, и защитникът на Николай Василев – адвокат Венцислав Великов.

 

Exit mobile version