Нерегламентиран превоз на пътници донесе на водач глоба от 2000 лв.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдена наложената на Х. А. глоба в размер на 2000 лв. за нелицензиран превоз на пътници, бе потвърдено от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

Жалбоподателят и свидетелят Д. М. били колеги. На 12. срещу 13.03.2021 г. тръгнали за Кралство Белгия с „Фолксваген Каравел“. Автомобилът управлявал Х. А. По телефона се обадил работодателят им с указания да минат през сливенско село и да вземат 8 пътници, за което ще получат 300 евро. Около 02,00 ч. на 13.03.2021 г. били спрени от служители на „Автомобилна администрация“ за проверка. Било установено, че по банковата сметка на Д. М. са били преведени 300 евро за превоза на пътниците. Контролните органи преценили, че Х. А. извършвал обществен превоз на пътници за чужда сметка срещу заплащане без управляваното от него МПС да има издадено копие към лиценз на Общността, за което му съставили акт, а впоследствие и наказателно постановление.

С решение от 31.12.2021 г. Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление като правилно и законосъобразно. По повод жалба от Х. А., Административният съд напълно е споделил заключението на Районен съд – Русе, че за превоза на осем пътника на територията на Общността е извършено заплащане и този превоз е извършен с търговска цел от водача, независимо, че същият не е регистриран търговец.

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление за налагане на глоба в размер на 2000 лв. на Х. А., вече е окончателно.

 

Exit mobile version