Непълнолетен ученик от Русе хакнал онлайн чужди дебитни карти

Непълнолетен ученик от Русе е хакнал профили на хора от различни краища на страната и е ползвал данните на дебитните им карти, за да си купува различни вещи от интернет.

От полицията в Русе са стигнали до него след разследване, продължило три месеца. Първият сигнал е получен на 10 март по електронната поща

в ОДМВР- Русе. 36-годишна жена от Пловдив се е оплакала, че неизвестно лице е извършило неправомерна транзакция чрез профила й в онлайн платформа за автоматични плащания с платежни карти. Данните на личната й дебитна карта са използван от неизвестния, за да плати стока от друг интернет сайт. Стоката е била доставена в Русе и получена от лице от мъжки пол.

По случая е образувано досъдебно производство и при последвалите оперативно-издирвателни действия на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Русе е установен извършителят на престъпното посегателство – непълнолетен ученик от Русе.

На 17 юни на адреса му е извършено претърсване и изземване, при което е открита въпросната покупка – мъжки часовник на известна марка. Иззети са също компютърна конфигурация , мобилни телефони и други данни от значение за провежданото разследване.

Изяснява се съпричастността на младежа и към други подобни неправомерни трансакции с данните на други дебитни карти на лица от различни градове в страната.

 

 

Exit mobile version