Незрящи артисти изнасят концерт в Русе за 100-годишнината на Съюза на слепите

Безплатен концерт, организиран от Регионалната организация на Съюз на слепите в България, ще се състои днес, 18 септември, от 10:30 часа в Пленарна зала на Община Русе. Събитието се провежда по повод 100-годишнината от основаването на съюза и в него ще вземат участие слепи певци, музиканти и писатели от Русе, както и техни гости от страната. Концертът се осъществява с помощта на Община Русе, Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе и Сдружение „Стенд Арт“, които пък подготвят премиера на уникална театрална постановка за незрящи, която се финансира от Национален фонд „Култура“. В програмата зрителите ще чуят множество стихове на членове на съюза и музикални изпълнения на известното русенско дуо „Николови“, група за народни песни „Орфеево изворче“ – Смолян, Валентин Данев, Белослава и Александър Каратодорови, Иван Жеков, Петранка Димитрова, Правда Минчева, Анелия Джигнарова и още много други.

През бурния и наситен с големи обществени промени през 18 век слепите в Европа слагат началото на своето организирано движение за защита на правата си. В Париж , през 1774 г. Валентин Хаюи основава първият институт за обучение на слепи. Неговият велик съгражданин Луи Брайл през 1829 г. създава азбуката на шестте точки и поставя началото на приобщаването на хората със зрителни увреждания към плодовете на човешката цивилизация. През това столетие започва процес на активно изграждане на организации на слепите , институти за тяхното обучение и приюти за бедни и бездомни. На 28 март 1921 г. в малкия салон на „Градското казино” в София в присъствието на Никола Диклич, Стоян Орозов, Филип Методиев, Петър Манев, Васил Ангелов, Стефан Ненков и други, се провежда заседание, което се смята за учредително на дружеството на българските слепи. Днес Съюзът на слепите в България обединява 10500 граждани с тежко трайно увреждане на зрението. Организацията извършва своята многообразна дейност на територията на цялата страна, чрез 15 регионални и 96 териториални структури.

Регионалната организация на слепите в град Русе е създадена през 1960 година. Днес тя представлява над 420 граждани с нарушено зрение и извършва обществено полезната си дейност на територията на Русенска и Разградска област. Активистите на РО на ССБ системно работят за повишаване на качеството на живот на хората със зрителни проблеми от региона и допринасят за извеждането им от тежката социална изолация и личностното им развитие.

Exit mobile version