Незрящите хора в Русе показват как се справят в ежедневието

Регионалната организация на Съюза на слепите в България отбелязва днес Международния ден на белия бастун. По този повод в Русе е организиран Ден на отворените врати, където всеки може да се запознае  как се справят хората с увредено зрение в сферата на образованието, бита и развлечението.

Представени са над 50 предмета, като сред тях има говорещи термометри за телесна температура, кантари и апарати за кръвно налягане. Присъстват ръчен брайлов часовник, уред за количеството вода в даден съд, устройство за намиране на загубени ключове, специално създадени кутийки за лекарства за незрящи. Включени са бял бастун, който вибрира при наближаване на определени прегради, и очила, което реагират при препятствия.

Посетителите имат възможност да видят как работи пихтова машина. Тя разполага със седем клавиша, като един от тях е интервал, а самостоятелно или в комбинация всеки от тях отговаря на някоя от буквите в азбуката. Показани са и множество учебни пособия, като една част са аудио-книги, а останалите са написани на брайлова азбука.

Игрите също са пригодени за незрящи – табла, карти, шах, морски шах и други. Демонстриран бе и бял бастун, който вибрира при наближаване на определени прегради. Подобни очила, което реагират при препятствия, също бяха представени.

По последни данни незрящите в Русенско са над 200 души. Предстои да се направи информационна кампания, в която акцент ще бъде какво трябва да се знае при среща с незрящ човек и как да му се помогне в различни ситуации – на улицата, на работното място, при пътуване или пък в магазина.

Хората със зрителни нарушения продължават да се притесняват и от липсата на адекватна звукова сигнализация по светофарите в Русе. Като пример бе посочена светофарната уредба между улиците „Мария Луиза“ и „Борисова“, където сигналът е грешен. Немалка част от незрящите се оплакват и от недоброто състояние на тротоарите на места в града.

 

Exit mobile version