Незаконен строеж пречи на изграждането на басейна в Русе, премахват го /ВИДЕО/

Навес с метална конструкция, който е служил за тента над маси за сезонно ползване край басейна в Парка на младежта, е установен от Община Русе като незаконен строеж шеста категория. Със заповед от 7 юли той трябва да бъде премахнат от фирмата „Мегакапитал“, която го е направила преди 12 години, тъй като се намира в общинския имот, където се изгражда новият плувен комплекс.

Дружеството, указано в заповедта, може да я обжалва в 14-дневен срок пред Административния съд. От общината обаче са изискали предварително изпълнение – дали са 7-дневен срок за доброволно премахване, след което ще се свика комисия и ще се пристъпи към принудително събаряне, без да се чака евентуално обжалване.

Причината е, че плувният комплекс в парка трябва да е готов до 31 декември 2023 г. За изграждането му е осигурено финансиране от 14 млн.лв. без ДДС от Регионален фонд за градско развитие и банка ДСК.

Налице е особено важен обществен интерес, който е пред интереса на извършителя на констатирания незаконен строеж, а закъснението да се изпълни заповедта и да се премахне конструкцията може да има тежки последици. Забавянето ще доведе до невъзможност за изпълнение на проекта в сроковете, уговорени с договора за инвестиционен кредит. Оттам ще се загуби финансирането и проектът няма да може да се реализира, обясняват в мотивите си от администрацията.

Проверка, извършена от общинския отдел „Строителен контрол“ във връзка със строителството на новия плувен комплекс, е констатирала нарушенията и през юни е бил съставен констативен акт. Навесът е бил поставен по схема, утвърдена през 2011 г. от главния архитект за „навес и тента над маси за сезонно ползване“. Има сключен договор за отдаване под наем от общината като собственик и фирма „Мегакапитал“ като наемател.

Конструкцията обаче се оказва изпълнена така, че не попада в хипотезата на чл.151, ал.1 от ЗУТ – случаите, в които не изисква разрешение за строеж. За този навес по начина, по който е бил направен, е трябвало да има разрешение за строеж, издадено от гл.архитект. Такова няма, нито има нужните строителни книжа, констатират от общината. Тъй като не е допустим и реално е незаконен, следва да бъде премахнат.

Exit mobile version