Недоволство в квартал „Сарая“ – хората са откъснати от града /ВИДЕО/

Недоволство в квартал „Сарая“ в Русе заради ремонтни дейности. Жителите, заедно със стотици работници от Западна промишлена зона, се оказаха откъснати от града. В навечерието на зимата те няма как да се придвижват заради строителните дейности по булевард „Трети март“ и затварянето на опасния Сарайски мост.

За хората от квартала единственият път, за да стигнат до града, е по тясна пътечка, обрасла с храсти и без осветление. Тя минава под моста, който в момента се ремонтира.

„Аз най-много се страхувам за децата ми, които им се налага по тъмно да се прибират, че и по светло, едно и също е, постоянно падат отломки от моста, трябва да минат поне четири жп линии“, казва Бистра Лозанова.

„Няма откъде да си купим един хляб, единственият ни магазин е от другата страна на моста, аптеката, ако ни потрябва, същата работа, пак е от другата страна на моста. Децата учат също от другата страна на моста. Просто сме отцепени от света“, споделя Антония Стоянова.

За хора като Тодоринка Димитрова, които работят на смени, притеснението е голямо, защото излиза рано сутрин и се прибира малко преди полунощ. „повярвайте, страхувам се. Страхувам се, наистина. Ще започнат дъждове, не знаеш кое е дупка, кое е изкопано и просто отивам със страх и се прибирам със страх от работа“, казва жената.

А Вилиян Иванов определя ситуацията така: „Отдолу, за да се върви, трябва да усвояваш навиците на Индиана Джоунс“.

С автомобил преминаването отнема между 30 и 40 минути повече, а в час пик движението по бул.“България“ през Охлюва е направо невъзможно. Не всички имат коли, а вечер няма градски транспорт.  В същото време пешеходците се движат по платното сред коли и камиони.

„Сутрин детето като нинджа хващам го и започваме да се чудим как да се пресечем от другата страна и следобед да го прибера. Пробвах с автомобила по заобиколния път, мен ми отнема половин час, а детската градина е на 800 метра. На работа ми направиха два пъти вече забележка“, споделя Ангел Томов.

За фирмите в промишлената зона проблемът също е сериозен.

„Всички работодатели са се превърнали в транспортьори, аз вместо да си гледам своята работа, съм принудена в случая да организирам транспорт за работниците си, иначе те нямат никакъв шанс да дойдат на работа изобщо“, казва управителят на шивашка фирма Даниела Симеонова.

Веднага, след като сигналът бе подаден от Русе Медиа до общината, оттам обещаха още днес да вземат мерки.

„Предвиждаме да осветим пешеходната пътека, която е под моста, да я разчистим, това ще се случи до края на деня“, каза зам.-кметът по строителството инж.Магдалина Илиева.

Ремонтът на моста трябва да приключи  най-късно до четири месеца.

Exit mobile version