Невиждано от години: Чисти се фасадата на общината в Русе /ВИДЕО/

За първи път от години започна почистване на част от фасадата на сградата на общината в Русе

Екип от работници днес се захвана с металните декоративни решетки от страната на официалния вход откъм ул.“Борисова“.

За да се стигне до високите части, се използват общинската вишка и специализирана техника. Премахва се наслоеното с годините зацапване от кацащите гълъби. Въпреки че има поставена мрежа от вътрешната страна на архитектурните метални елементи, тя не е пречка птиците да кацат по квадратите, да вият гнезда и да отглеждат потомство. В резултат с течение на годините високите близо 10 метра четири пана при централния вход са в окаяно състояние, а в основата им има натрупани купчини от птичи екскременти.

Днес започна обработката на двете леви пана, като освен с водоструйка се обработват и с препарат. Правени са тестове кое ще се окаже най-удачно и към момента това, с което се почиства, е обикновена белина. Има видима разлика между почистени и нетретирани метални орнаменти, но не е ясно за колко време решетките ще останат в това състояние, тъй като птиците се бяха махнали оттам само за времето, докато има хора наблизо.

Проблемът с гълъбите и гларусите, които кацат по сградите и цапат фасадите и пространствата, не е само в Русе. Всеки град търси различни варианти да се справи, а в Бургас например преди година темата дори влезе в дневния ред на Общинския съвет.

Exit mobile version