Невиждана от десетилетия буря удари Русе /ВИДЕО/

Мощна буря с градушка потопи Русе под вода. Силният вятър потроши множество големи дървета, които препречиха улиците и ги направиха непроходими. Получени са близо 200 сигнали за различни инциденти, а за отстраняването на щетите са ангажирани над 300 души. Отделно работят и екипи на пожарната.

Стихията се разрази малко след 5.30 тази сутрин. За около 15 минути е паднала градушка, придружена с ураганен вятър с пориви над 70 км в час. От проливния дъжд са наводнени улици и мазета. Заради пороя много автомобили останаха закъсали под водата на кръстовищата. Паднали клони на жп линията блокираха влак на път за Централна гара. Има нанесени щети и по сгради и свлечени земни маси с пропаднали автомобили.

На брифинг кметът на Русе Пенчо Милков обясни, че ударната сила на бурята е била основно в града. Мобилизирани са всички ресурси на общинските предприятия и фирми, с които има сключени договори, за да се нормализира обстановката. Приоритетно се отстраняват дърветата по кръстовищата, за да може да се движи общественият транспорт. За първи път от години той е блокиран, има скъсани жици и съборени стълбове на тролейбусната мрежа. По някои от линиите са пуснати електробуси, за да може да се обслужват гражданите. Преди два месеца е било възложено почистване на шахтите и те са били почистени, но въпреки това днес са мобилизирани пет екипа, които да се погрижат за тях.

Заради свличанията на земни маси и пропаданията в участъците, където върви водният проект, е казано на фирмите да вземат мерки да попълнят уляганията.Призивът на общината е хората да ограничат придвижването си с автомобили.

Щетите са в процес на уточняване, а общината ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

За да получавате веднага новините на Русе Медиа, присъединете се към канала ни във вайбър https://invite.viber.com/?g2=AQBWlaQX8S7xJU3dzX5cvoGdsG1jaB9D0AYdEoDedgSjT7S9VvfzkfcBVt1UJ3cg

Exit mobile version