На 45-ия ден от чумата: Официално всички прасета в Русенско са умъртвени, търсят укрити

Брошури ще разясняват изискванията към фамилни и лични стопанства за превенция

Всички прасета от свинекомплексите и личните стопанства са умъртвени, стана ясно на 45-ия ден от първия случай на африканска чума по свинете в Русенско. За щастие няма и нови огнища на болестта в региона, което води до постепенно нормализиране на обстановката.

Преди седмица е приключила окончателно евтаназията на животните от свинекомплекса в Голямо Враново, където вече извършват активна дезинфекция на помещенията. Тя се очаква да приключи утре и фермата да започне следващия етап, свързан с почистване, измиване и окончателна дезинфекция. Тези процедури вървят и в останалите три промишлени свинекомплекса – в Николово, Бръшлен и Караманово, но тъй като става дума за големи площи и помещения, ще отнеме известно време до възстановяване на нормалната им дейност.

Областната дирекция по безопасност на храните извършва проверки на личните стопанства, като до момента са обходени 89 от общо 788 обекта. Въпреки съмненията, че има укрити животни, отглеждани за лични нужди, такива не са констатирани.

Днес ще бъде извършена проверка в две населени места в областта, за които има подадени сигнали за налични прасета от тип „заден двор“. Резултатите ще бъдат обявени на следващото заседание на областната епизоотична комисия.

Изплащането на обезщетенията за подпомагане на частните стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасетата си, е приключило навсякъде.

По време на комисията бяха раздадени и специални брошури, изготвени от Българската агенция по безопасност на храните, които разясняват какви са изискванията към фамилните и личните стопанства за превенция срещу африканската чума по свинете.

 

Exit mobile version