На 3 март: 80-метров трикольор, военна техника и рок концерт по Вазов

Мащабно честване на националния празник 3 март ще има в Русе. Празничната програма, посветена на 142 години от Освобождението на България, ще продължи през целия ден с атрактивни и запомнящи се събития.

Началото ще бъде поставено в 9 ч в зала „Европа“ на Доходно здание, където ще бъде официалното откриване на 16-тото издание на конкурса за рецитал „За да я има България“. Тъй като са се записали рекорден брой участници – 252, те ще се представят на две сцени – най-малките ще бъдат в Доходното здание, а по-големите – от 9.30 ч в Пленарна зала. Те ще рецитират стихове в две направления – Възрожденска и Следвъзрожденска поезия и литература. Организатор е Общинският младежки дом. Награждаването ще бъде от 14 часа в двете зали, а най-големите участници ще излязат на сцената в 14.30 часа, като награждаването им ще бъде от 16 ч в Пленарна зала.

В 10.45 ч по ул.„Александровска“ ще премине празничен парад на специализирана техника, в който ще се включат автомобили на русенски институции по сигурността. А от пл. „Батенберг“ до Съдебната палата ще премине шествие на русенски ученици с 80-метров трикольор, предвождано от Общинския Духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Тържествената церемония за 3 март ще започне от 11.30 ч пред Паметника на Свободата. Слово ще произнесе областният управител Галин Григоров, а Русенският митрополит Наум заедно със свещеници ще отслужи заупокойна молитва за падналите за Освобождението и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В церемонията ще се включат певици от ФТТ „Найден Киров“, а водещ ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

След церемонията гражданите ще могат да разгледат отблизо специализираните машини от парада, които останат подредени пред Съдебната палата.

Празничната програма ще завърши с тематичен концерт на рок група „Епизод“, който ще започне в 18 ч на площада пред общината. Музикантите ще представят песни по „Епопея на забравените“ от Иван Вазов и от поезията на Христо Ботев. Гост-изпълнител ще бъде русенката Виктория Миланова, която ще изпее „Аз съм българче“ под съпровода на групата. Специално за русенската публика ще прозвучат и песни от новия албум на група „Епизод“ – „Великите владетели“.

Exit mobile version