На 12 ноември: Русенският университет празнува на живо и виртуално 75-годишнината си

На 12 ноември Русенският университет ще отпразнува тържествено своята 75-годишнина. Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев припомни, че всички събития във ВУЗ-а през 2020 г. са посветени на юбилея.

„В празничния календар за 2020 година бяха предвидени повече от 100 общоуниверситетски и факултетски инициативи, които се реализираха при спазване на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Академичната среда и възможностите за високотехнологични решения позволиха провеждане на събития в разнообразен формат, включително във виртуален формат“, сподели той.

По подобен начин, чрез съчетаване на присъствени и онлайн събития, ще се състои и тържественото отбелязване на годишнината на празничния 12 ноември. В 10 часа в Централното фоайе на Ректоратаще бъде открита постерна изложба „75 години Русенски университет“. На 20 табла ще бъдат представени в хронологичен ред всички по-важни събития в университета, които са се случили между 70-тата годишнина през 2015 г. и 75-годишнината тази година.

Ще бъдат представени и четири 4  юбилейни издания: празничният брой на в. „Студентска искра“; виртуален албум „75 години Русенски университет,“, книгата „Пожелай свободата“, посветена на 170 г. от рождението на Ангел Кънчев и 75-годишнината на Русенския университет, книгата „РУморески“ – весели случки от живота на Русенския университет в периода 1945-2020 г.

Проф. Белоев сподели, че най-значимото събитие за празничния 12 ноември е Тържественото събрание, което ще се проведе в Канев център с присъствието на ограничен брой представители на ръководния състав на университета и официални гости. То ще бъде излъчвано в реално време в YouTube (https://www.youtube.com/channel/UCY0jkBqqndrEPwt4s64wWIw) канала на Русенския университет. По време на тържественото събрание от 16 ч. в Канев център ще бъде направена премиера на промоционалния филм „75 години Русенски университет“.

Ас. д-р Дияна Кинанева даде подробности за виртуалния албум, който представя най-значимите съвременни постижения на Русенския университет в различни сфери от неговата дейност: образование, наука, иновации, регионално лидерство, международен авторитет, постижения на студентите и докторантите, клубната дейност в университета. Албумът е виртуален, защото на всяка страница има по 2 QR кода, при сканирането на които се отварят дигитални изображения или 3D модели, добави д-р Кинанева.

В празничната програма са включени още откриване и пленарна сесия на 2 международни конференции: 59-та Научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените – Русе  и 7-та Международна научна конференция по енергийна ефективност. В голямата си част конференциите ще преминат онлайн.

Exit mobile version