На първа инстанция: Д-р Мехмед Мехмед не може да е кмет на Ветово

Д-р Мехмед Мехмед не може да е кмет на Община Ветово. Общинската избирателна комисия във Ветово, която предсрочно прекрати правомощията на новоизбрания кмет, се е произнесла законосъобразно. Административният съд в Русе отхвърли жалбата на д-р Мехмед и потвърди решението на ОИК.

Според съда обстоятелствата, свързани с отстраняването на кмета на Ветово, са доказани заради дейността му като едноличен търговец, която не е прекратена. Законът за местното самоуправление и местната администрация не позволява избраните за кмет лица да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Д-р Мехмед не е депозирал в ОИК-Ветово официално уведомление, в законовия едномесечен срок след изборите, за свои действия по прекратяване на дейността като търговец и/или за освобождаването му от заемана длъжност. Аргументите, че фирмата не е извършвала дейност, не са еднозначни на законовото изискване за прекратяването на дейността. Колкото до уведомлението, то е изпратено само до председателя на Общинския съвет във Ветово, но не и до ОИК, както изисква законът. Това е достатъчно основание за предсрочното прекратяване на пълномощията според съда.

Решението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Ако след обжалването магистратите отново се произнесат в полза на ОИК-Ветово, в общината ще има нови избори за кмет.

 

Exit mobile version