На ММД: Румънският ансамбъл Violoncelissimo представя From Baroque…to Rock

Ансамбъл Violoncelissimo от Румъния ще гостува днес на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Програмата му е част от „ММД Джуниър“ и е под наслов From Baroque…to Rock, като началото е от 19:00 ч в. Доходното здание.

Ще прозвучат творби на Й. Шрамел, Г. Фр. Хендел, К. Димитреску, А. Пиацола, Б. Бакарах, В. Кайзер, Дм. Шостакович, Р. Синачи, Р. Джавади, Фр. Меркюри, С. Сен-Санс.

Violoncellissimo е един от най-известните румънски ансамбли, създаден по инициатива на големия румънски виолончелист проф. Марин Казаку, привлякъл негови настоящи и бивши ученици, с мисия да открие нови пътища за популяризиране на музиката.

През 2001 концертът, изнесен от ансамбъл Violoncellissimo на Международния фестивал Джордже Енеску, предизвиква истински фурор. Седем години по-късно, Violoncellissimo привлича публиката с безпрецедентен проект, в рамките на който 60 виолончелисти се качват на сцената на Румънския Атенеум – „концерт, достоен за рекорд“, пише пресата по онова време. На 26 май 2013 Марин Казаку отново излиза на сцената на Румънския Атенеум, този път в концерт със 100 виолончелисти.

Ансамбъл Violoncellissimo прави първото си национално турне през 2019, турне, за което се говори в цялата страна. Особено активна е международната дейност на ансамбъла – концерти в Голямата зала на ЮНЕСКО в Париж по повод честването на 65-та годишнина от членството на Румъния в ЮНЕСКО, концерти в Дубай в рамките на Експо’2021, както и във Вашингтон, Брюксел, Люксембург, Истанбул и др.

Ансамбълът се състои от виолончелисти – ученици и студенти на проф. Марин Казаку, който работи активно с всеки от тях и стимулира тяхното развитие.

Генерален директор на Филхармонията Джордже Енеску и професор по виолончело в Националния музикален университет в Букурещ, днес проф. Марин Казаку е една от важните фигури в музикалния живот на страната. През през 1998 основава квартет Cellissimo, който през 2013 гостува в Лисабон и в Casa da Música (Порто). Създател е и на проекта „Румънски национален младежки оркестър“, който е чест гост на Международния фестивал в Русе.

„Проектът Violoncellissimo, който започнах преди 30 години – споделя  проф. Казаку, се роди от желанието да правим музика независимо от жанра, да потърсим по-разнообразен репертоар, в по-широк диапазон – от класическата музика до съвременните жанрове, свързани с джаза, поп и рок музиката. Violoncellissimo е най-вълнуващото преживяване в моя професионален опит досега. Ето защо съм щастлив да се върна при моите колеги и приятели в България, на красивата сцена на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, където редица млади музиканти от Румъния са гостували и сега се чувстват като у дома си!“

Exit mobile version