На ММД: Пловдивската опера представя „Чичовци“ от Лазар Николов

Държавна опера-Пловдив ще гостува тази вечер на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. От 19 часа в Доходното здание ще бъде представено оперното заглавие „Чичовци“ от Лазар Николов.

Диригент ще бъде Павел Балев, режисурата е на Елена Стоянова. Хореограф е Анна Пампулова, сценография и костюми – Кристиян Леков. Диригент на хора и музикален ръководител е Драгомир Йосифов.

При създаването на операта през 1971 година Лазар Николов коментира драматургията на Вазовата повест: “В сивото провинциално ежедневие, в затънтения робски край съществуваше живот, раздвижваха се духовете, събуждаха се свободолюбиви стремежи, Вазов ни пренасяше в друг свой свят, макар и хронологически отминал, но интересен, изпълнен с безобиден хумор и горещи въжделения на малките хорица. Дребни събития, а въпреки тях нещо ставаше, макар и дискретно, подготвяше се, растеше. Драматургията на това произведение носеше съвременни тенденции и разбирания. Последните, както и неличния, неинтимния характер на сюжета ме привличаха“.

Драгомир Йосифов, който е съратник на Лазар Николов, си спомня: „В един разговор, композиторът спомена, че речта на чичовците е „поетическа“ и „приказна“, а поетичното и приказното са есенциални музикални прояви. Ритъмът на българската реч, нейната сприхава насеченост или елейност също е нещо, което просто настоява за музикално фиксиране.“

Exit mobile version