На ММД: Виви Василева свири „Оракул“ на 20 перкусии със симфониците на БНР

Виртуозната перкусионистка Виви Василева ще представи тази вечер Концерта за мултиперкусии и оркестър „Оракул“ /Oraculum/ в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Българската премиера на творбата се състоя в София, а в Русе отново Виви Василева ще си партнира със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин.

„Оракул“ е написан специално за българката от каталунския композитор Ориол Крушен, а световната му премиера се състои през 2019 г. във Вупертал, Германия.

“Оракулите се смятали за портали, през които боговете разговаряли директно с хората. В Oraculum соло перкусионната част действа като оракул, приканвайки питащия слушател да отвори собствените си чакри една по една чрез активно и съзнателно слушане”, обяснява своята идея композиторът, за чието разгръщане използва близо двайсет ударни инструмента – сред тях големи барабани, тъпан, арабски алофон, маримба, вибрафон, бонгос, гонг, чинели.

Пред БНР преди премиерата в София Виви Василева разкава: „Този концерт се състои от седем части и това са седемте центъра на енергия в нашето тяло. Характерът на музиката ни помага да почувстваме много интензивно всяка една от чакрите. Първата част започва с огромен бум, предизвикан от два големи барабана, и цялата зала ще потрепери от мощта на тази енергия. Ние, перкусионистите, я усещаме особено силно, тъй като не само слушаме музиката, но и чувстваме вибрациите на инструментите. Третата част ми е любима – тя е свързана с енергията, идваща от стомаха, когато сме много възбудени и имаме импулс да действаме. И тъй като Ориол Крушен знаеше, че съм българка, израснала с балканските ритми, я насити с неравноделни тактове в 5/8, 7/8, 10/8. Свирила съм “Оракул” с германски оркестри и винаги на първата репетиция е голямо приключение, но съм сигурна, че българският радиооркестър ще се изкефи много на тези ритми. Четвъртата част на концерта е свързана със сърцето и е с много красива мелодия. Отивайки към седмата част, вече сме в медитация, в нирвана.”

Във втората част на концерта тази вечер Радиооркестърът ще изпълни Музика към балета Fancy Free от Ленард Бърнстейн.

Exit mobile version