На Дунав мост засега не проверяват за коронавирус

На граничния пункт „Дунав мост“ засега не се извършват проверки за болни от коронавирус. За момента единствено са раздадени предпазни средства за служителите – ръкавици и маски. Ползват се от съвместните екипи на територията и на България, и на Румъния.

Термовизионни камери, които да следят за болни пътници с повишена температура, са поставени по летищата в страната. Тъй като Русе е на вътрешна граница на Европейския съюз, където се осъществява контрол, приоритетно подобни устройства ще се поставят на външните граници за ЕС към Турция, Сърбия и Северна Македония.

Директорът на Гранична полиция-Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясни, че са получени указания, ако граничните власти се съмняват за болен пътник, да сигнализират Регионалната здравна инспекция. Двама служители от РЗИ дежурят от днес на ГКПП.

Въпреки че до момента в България не е констатиран случай на коронавирус, здравните власти съветват всеки, който се е върнал от страни с наличие на заболяването, да спазва 14-дневна карантина в къщи и да уведоми личния си лекар. Ако се появят симптоми – затруднено дишане, висока температура, да се обади на личния си лекар или на горещия телефон на здравното министерство.

Защитните мерки срещу коронавируса, освен специалните маски, са използването на дезинфектанти на хлорна основа, хигиена на повърхностите, често миене на ръце.

Exit mobile version