Национални медии пратиха погрешка русенско семейство в болница след пожар

Новината, че възрастно семейство от Русе е пострадало при пожар и е в болница, бе публикувана от авторитетни национални медии. Само че такъв инцидент в Русе няма, тъй като е станал в Шумен.

Медиите се позовават на официалната информация на пресцентъра на НД „Пожарна безопасност и защита на населението“. „При пожарите са пострадали двама души. Мъж на 76 г. и жена на 72 г. са пострадали при пожар в апартамент в Русе. Те се опитали да загасят пожара, вследствие на което са вдишали продукти на горене и са получили интоксикация. Те са настанени в болница за лечение и наблюдение“, пише в първата публикация по темата от национална информационна агенция.  И оттам нататък това се тиражира навсякъде.

Какво обаче е съобщил пресцентърът на пожарната в действителност: „На 25.08.2023 г. в 09:05 ч. в ОЦ при РДПБЗН-Шумен е съобщено за пожар в апартамент в гр. Шумен. За мястото на пожара са изпратени 2 ПА с 2 екипа от РСПБЗН-Шумен. При пожара са пострадали мъж на 76 г. и жена на 72 г. Пострадали са собствениците на апартамента, които са опитали да загасят пожара, вследствие на което са вдишали продукти на горене и са получили интоксикация. Същите са хоспитализирани в МБАЛ- Шумен за лечение и наблюдение. Унищожени са бяла, черна и компютърна техника – 3 бр., опушени стени – 60 кв. м. , мебели – 3 бр. и ПВЦ дограма – 3 кв. м. Спасена и са съседните апартаменти.

Тъй като е масова практика медиите да преписват една от друга, стават и такива грешки. Очевидно първите, които са пуснали информацията, са допуснали грешка. Останалите просто са използвали наготово написаното, без изобщо да си направят труда да проверят какво точно е качено в сайта на Националната пожарна. А за това не се изисква кой знае какво усилие, тъй като се касае за публично достъпна информация.

Exit mobile version