Научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените събира над 350 доклада

Днес, 28 октомври 2022г., официално бе даден старт на 61-вата Научна конференция, организирана от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Съюза на учените – Русе. Темата е „Нови индустрии, дигитална икономика, общество – проекции на бъдещето – V“.

Проф. д-р Диана Антонова откри конференцията, като отбеляза, че тя е един истински празник на науката в Русенския университет.

Ректорът на университета – акад. Христо Белоев даде официалното начало на конференцията и поздрави всички участници в нея. Тази година ще бъдат изнесени 357 доклада в различни научни направления. Конференцията се радва и на силно международно участие.

Форумът стартира с пленарни доклади. Първият беше изнесен от доц. Дилян Фердинандов, MD, MPH, PhD, FEBNS от Катедра по неврохирургия на Медицинския университет – София, Клиника по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“,София, с лекция на тема: TЕХНИЧЕСКИ НАПРЕДЪК И ТЕНДЕНЦИИ В НЕВРОХИРУРГИЯТА ЗА ПО-ДОБРО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ. Лекцията беше изключително интересна за присъстващите в залата, тъй като бяха засегнати различни области от науката.

Вторият пленарен доклад беше изнесен от D-r rer. nat. Дирк Вагенер – Ръководител на иновативната програма ZELLKRAFT в Център за превенция и здравен мениджмънт Rotherbaum – Хамбург, Германия, който изнесе лекция на тема: ИНОВАТИВНАТА ПРОГРАМА ZELLKRAFT НА ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЗДРАВЕН МЕНИДЖМЪНТ ROTHERBAUM – ЗАБЕЛЕЖИМО ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ ВЪВ ВСЯКА КЛЕТКА НА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ.

Академик Чавдар Руменин от Института по роботика към БАН и директор на Националния център за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска” –представи пред аудиторията лекция на тема: ИНОВАЦИИ В ТЕХНОЛОГИИТЕ – ОТ НЕВИДИМОТО И НЕВЪЗМОЖНОТО ДО БЪДЕЩЕТО ДНЕС.

Пленарните доклади бяха на значими теми, засягащи днешното съвремие и се радваха на голям интерес от аудиторията, състояща се от студенти и преподаватели.

Програмата на конференцията продължава със заседания по секции и културни дейности.

Exit mobile version