Напусналият ИТН Светлин Стоянов: Взех решението си след интервюто на Слави

Депутатът от Русе Светлин Стоянов напуска групата на „Има такъв народ“ и всички постове, които заема в партията на Слави Трифонов. Той го обяви на пресконференцията на министъра на спорта в оставка Радостин Василев и проф. Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасов, Деян Петков.

„Участвал съм в кастинга за политици на Слави Трифонов, учредител съм първо на „Няма такава държава“ и след това на „Има такъв народ“, член съм на Арбитражната комисия. Моето решение да напусна всички постове в партията го взех вчера след изявлението на Слави в интервюто по Дарик. Моята червена линия е Орлин Алексиев, с когото са приятели от 20 години и той му е дал червеното ферари.но в момента не знаел с какво се занимава. Аз зная всичките си приятели от 30 години с какво се занимават. Депутат съм 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание, като в последното с изненада разбрах, че назначението на шефове във ВиК, АПИ през последните 10 г. са най-добрите на Балканския полуостров, специалисти като тях се броят на пръстите на едната ръка, едва ли не са национално богатство и затова не могат да бъдат сменени“, коментира мотивите си Светлин Стоянов.

На пресконференцията Радостин Василев заяви, че „мафията проби в ИТН“. Той обяви, че сваля политическото си доверие от Слави Трифонов. „Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но дойде моментът, в който България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашия лидер“, каза Василев.

„Явно разбиранията на мен и на Трифонов са различни, защото докато градях структурите и обикалях сам, за да казвам, че това е кауза, моят морал не ми дава някак си да погледна тези хора от тази партия. Докато 2021 оттеглянето ни беше оправдано, аз бях свидетел на безпрецедентното саботиране през юли. Застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията”, посочи той.

Принципите на ИТН не могат да бъдат нарушавани дори от Слави Трифонов, категоричен беше Радостин Василев.

„Слави Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите, от своите депутати – той не ги познава. Не е дошъл 2 години в офиса в Плевен, родният му град. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер. При всичките ни срещи с него все повече в мен се задълбочаваше усещането, че това не е парламентарен, а бизнес проект. Това е било заложено още от самото начало”, посочи той.

Според него темата със Северна Македония е „абсолютно измислена причина, използвана за повод“. „Причината е друга. Причината е, че не могат да се реализират някакви финансови проекти някъде. Петков започна да говори така, че РСМ наистина да не е проблем“, заяви Василев.

„Сигурен съм, че Трифонов не е жаден за власт – той е бизнесмен“, категоричен бе министърът на младежта и спорта в оставка.

Кирил Петков пък благодари на бившите депутати от ИТН. „България и нейната история винаги е зависела от смели хора и аз видях днес такива хора. България има шанс, мафията току що загуби коалиционния си партньор“, каза Петков.

Брифинг даде и ИТН, за да отговори на отцепилите се депутати. „В този момент се случва нещо безпрецедентно. Подложени сме на изключителен натиск от мутри. Слушах пламенното слово на Радостин Василев, но понеже на едната везна в момента в публичното пространство стоят лъжите, а от другата страна сядаме ние, ще коментираме само и единствено фактите и истината. Днес е един прекрасен ден, защото преди около час видяхме едни хора, които с поведението си в национален ефир доказаха, че са предатели. Бяхте свидетели на един куп лъжи, без нито един факт. Затова ние, като свободни и демократични хора, заставаме пред вас с лицата си“. Това заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ на пресконференция на представители на партията.

Пред журналистите Тошко Йорданов определи Радостин Василев като „мутра“ и пусна запис на телефонен разговор, за който от ИТН твърдят, че е между техния депутат Христина Иванова и Радостин Василев. На записа се чува как мъжът на телефона приканва жената да напусне парламентарната група на ИТН. Тя отказва и тогава мъжът от записа каза, че ще „прати хора, които да вземат молбата й за напускане на парламента“.

Изключително съм щастлив, че подобен душевен отпадък не е при нас, допълни той, имайки предвид Радостин Василев.

 

Exit mobile version