Напрежение около Общинския съвет заради избора на председател и протеста за въздуха

Първото заседание на новия Общински съвет в Русе, което ще се проведе днес от 15.30 часа в зала „Европа“ на Доходното здание, се очертава да бъде заредено с напрежение. Основната интрига е около избора на председател на местния парламент, а заедно с това в залата с плакати се очаква да присъстват протестиращи за чист въздух, които да заявят пред полагащите клетва кмет на общината и общински съветници своята непримиримост към екологичните проблеми на Русе.

Преговорите около името на бъдещия председател на Общинския съвет са продължили през цялата седмица, а като кандидати се спрягат няколко души – акад.Христо Белоев от МК „БСП за България“, Рена Стефанова от ПП-ДБ, Елеонора Николова от СДС, Анатоли Станев от ИТН, Христо Попов от „Възраждане“.

Както е известно, за да се избере председател, трябват 26 гласа. Това със сигурност няма да стане при първото гласуване, което ще е тайно, тъй като е трудно 11 политически формации да се разберат кой кого да подкрепи. Дали още днес ще бъде избран председател, ще стане ясно в късния следобед.

В дневния ред на тържественото заседание ще има обръщение на областния управител Данаил Ковачев към новите общински съветници, както и обръщение на кмета на Община Русе. Общинските съветници и кметовете на общината и кметствата ще положат клетва в присъствието на ръководството на Общинската избирателна комисия. Заседанието ще се води от най-възрастния общински съветник –Богомил Тодоров от „Възраждане“, до избора на председател.

Exit mobile version