Нападателят на възрастна русенка вече бил лежал за грабеж с убийство

43-годишният В. П. от село Николово остава за постоянно в ареста заради грабежа на дамска чанта от възрастна жена, извършен в подлеза на бул. „България“ в Русе на 28 юли. 69-годишната жена беше блъсната при слизане по стъпалата от мъж, който издърпал дамската й чанта и побягнал в посока жп гарата. Малко след това видяла извършителя да рови в чантата й и да изхвърля вещи от нея. Полицаите от Първо РУ са установили и задържали мъжа, който се оказал познайник на органите на реда.

Пред съда, който гледа мярката за неотклонение, защитата е поискала по-лека мярка, за да може мъжът да се грижи за възрастните си майка и баба. Прокуратурата обаче е подчертала, че деянието е извършено в условията на опасен рецидив. В. П. е бил осъждан вече два пъти – първия път за грабеж, придружен с убийство, за което е изтърпял наказание лишаване от свобода за срок от 15 години, и втория път също за престъпление срещу собствеността, за което отново е бил в затвора и е излязъл на 16.08.2020 г.

За престъплението, в което е обвинен понастоящем 43-годишният мъж, в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. Според Окръжен съд – Русе налаганите до момента наказания по отношение на В. П. не са изиграли своята превъзпитателна и превантивна роля и не го възпират по никакъв начин да не извършва противоправни деяния. Очевидно престъпленията срещу собствеността, независимо от начина на извършването им са се превърнали за него в постоянен начин за реализиране на доходи, с които осигурява нуждите си. Всички тези обстоятелства обуславят високата обществена опасност на деянието и дееца. Това, според съда, сочи на реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не бъде задържано.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е взета по отношение на В. П. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Exit mobile version