Най-често престъпленията от деца в Русе са кражби и вандализъм

Нивото на детската престъпност в община Русе е спаднало значително през изминалата 2020 г., отчита Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Извършените престъпления от деца са 9,1%  от общата престъпност в областта срещу 16,8%  за 2019 г.

Въпреки намалението на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни лица, продължават да имат водещ дял престъпленията против собствеността – кражби, унищожаване и повреждане на имущество. В периода на въведената дистанционна форма на обучение се наблюдава следната тенденция: предвид създалата се обстановка учениците прекарват деня в дома си без надзор и контрол от страна на родителите предвид тяхната трудова ангажираност. Тази липса на контрол от страна на родителите и неприсъствието им в училище води до увеличаване случаите на извършени дребни нарушения от малолетни и непълнолетни. Продължава да стои проблемът с ранната превенция на употребата и разпространението сред подрастващите на наркотични и упойващи вещества, казват от комисията.

За миналата година инспекторите от Детска педагогическа стая /ДПС/ при ОДМВР-Русе  са водили на отчет 150 малолетни и непълнолетни лица.  От тях 25 са новопроявени, а 48 са снети от отчет поради поправяне или навършване на пълнолетие.

В края на отчетния период броят на малолетните и непълнолетните лица, водени на отчет от ДПС, обслужващи община Русе, е 102. От тях 9 са с повече от една противообществена проява.

През ДПС са преминали, освен регистрираните до момента, още 93 малолетни и непълнолетни лица.

През периода 5 пъти се е наложило задействането на процедура по осъществяване на полицейска закрила на деца, изпаднали в състояние без надзор, и общо 23 деца са станали обект на престъпление, като във всички случаи са предприети незабавни мерки.

С цел опазване сигурността и защита на децата от региона през 2020 г., всеки месец са провеждани полицейски операции, като са извършени и 61 проверки в районите на учебни заведения.

Съвместно със социални работници са извършени 7 обхода за установяване на скитащи и просещи деца на територията на града, но такива не са били установени.

Броят на условно осъдените непълнолетни за годината е 2, а осъдените на пробация – 4.

 

Exit mobile version