Най-търсени се оказват ръчните мартеници с етно мотиви и шевици /ГАЛЕРИЯ/

Изключително голямо разнообразие от варианти на мартеници има тази година на Мартенския базар в Русе. Минималната цена е 0.50 лв. , а максималната може да достигне и до 20 лв. Това зависи от вложения труд, материали и големина на мартеницата.

Някои от мартениците са като произведение на изкуството – със собствена история, разказана с различни допълнителни персонажи и аксесоари. Освен добавяне на мъниста, се използват също бродерии, кратунки, метални символи със зодиите и какво ли още не.

Има от традиционните хлопки, дървени лъжици, с боб и леща за плодородие, чесън против зли сили, а основните пожелания, изписани в мартениците, са за здраве и късмет. Най-търсени се оказват ръчно изработените екземпляри, материалът им е вълна и съчетават в себе си елемент на шевица. Той може да е върху дървена плочка или да е като гривна, в която са изтъкани определени последователности на цветове на принципа на шевицата. На базара има и текстилни маски с български шевици и мотиви.

Мартениците с етно мотиви са предвидени не само за дамите. Има и специално разработени дизайни за мъжете. Децата пък могат да се радват на мартеници с ликовете на футболисти и актьори, с анимационни герои, колички и всякакви пластмасови фигурки, като могат да се намерят и героите от „Междузвездни войни“.

Базарът ще бъде на разположение на русенци до 4 март.

Exit mobile version