Най-новите автомобили изкушават в изложението „Русе 2023“ /ВИДЕО/

Десетото автомобилно изложение „Русе 2023“ отвори официално врати днес, за да представи най-новите модели на около 20 автомобилни брандове с представителства у нас. Любителите на различните марки коли ще могат да ги разгледат до 10 септември включително в двора на ПГ по механотехника до Парка на младежта.

Своите автомобили са изложили Алфа Ромео, БМВ, Джийп, Донг Фенг ,Хавал, Грейтуол, Исузу, Кия, Ланчия, Мазда, Нисан, Опел, Пежо, Сузуки, Ситроен,Фолксваген, Фиат, Форд, Хюндай. „Акцентите са върху електрическите автомобили, които всеки един от представителите е изложил по един или два модела. Хибридните, плъгин хибридните версии са в момента нещата, които от екологична гледна точка и чиста мобилност са необходими на транспортните връзки. Представени са и конвенционалните двигатели, има и автомобили оказион, което също е добре за бизнеса“, каза инициаторът на изложението Валери Костов, председател на Сдружението на автосервизите.

Събитието се радва във всичките 10 години на съществуването си на доверие между автомобилния бранш в Русе и обществеността. „Хората ни възприемат много добре като мероприятие, което правим един път в годината.  10 години правим нещо, което е интересно, важно и положително за нашия град. Хората виждат неща, които много по-трудно биха видели в шоурумите и автосалоните на всеки един от представителите на съответните марки в града. Могат да разгледат всички марки и модели на едно и също място, да седнат, да пипнат, да се консултират. Има модели, които се предоставят от изложителите за тест драйв – или в реално време тук, или със записване, клиентите да преценят какво биха искали да тестват“, казва още Костов.

Пазарът на автомобили в България и тази година бележи ръст. И на бензиновите, и на дизеловите автомобили той е в рамките на 15-20 процента спрямо миналата година, което означава, че има едно възстановяване на конвенционалните двигатели. Има голям ръст и на електрически автомобили, плъгин хибриди, но техният дял остава значително по-нисък. Те са 8 % от всички продажби до края на юли, но  това са може би бъдещи заявки, защото електромобилите трябва да заемат своето място в нашето ежедневие, смята Валери Костов.

В Русе темповете на продажби са прилични, около 9-10 % спрямо миналата година ръст. „Търсят се предимно S-овидни версии в различните класове, голямо търсене има за лекотоварни автомобили, но там предлагането е малко тази година. Производителите страдат от недоимък от някои основни ценни метали, необходими за производството на чипове, платки, полупроводници. Като цяло русенецът е по-скоро практичен“, коментира Костов.

Exit mobile version